tres etapes i 13.000 punts

Així serà el pla de vacunació de la Covid-19 a Espanya: calendari, tipus de vacuna, grups prioritaris...

El Govern estableix 18 grups poblacionals partint de quatre criteris

Vuit autonomies han col·laborat en el pla, emmarcat en la política de la UE

Així serà el pla de vacunació de la Covid-19 a Espanya: calendari, tipus de vacuna, grups prioritaris...

Jesus Hellin

Es llegeix en minuts

El Periódico

Espanya vacunarà de Covid-19 els avis de les residències i els sanitaris al gener, segons ha anunciat el ministre Salvador Illa.  A més, s’han establert 18 grups poblacionals partint de quatre criteris, segons les línies mestres del pla de vacunació contra el coronavirus, en el qual han participat més vuit autonomies. 

Sanitat espera comptar amb fins a 140 milions de dosis de vacunes per fer front al coronavirus, corresponent a l’acord de compra anticipada de la Unió Europea, cosa que permetria uns 80 milions d’immunitzacions i garantiria la cobertura nacional.

Grups prioritaris: estratègia comuna i inici al gener

El Consell de Ministres ha aprovat aquest dimarts el Pla de Vacunació, que recull que els residents i el personal sanitari de residències i centres de gent gran dependents seran els primers a vacunar-se una vegada arribin les primeres dosis, a partir de gener del 2021.

Tres períodes de temps

Sanitat ha elevat al Consell de Ministres un pla de vacunació que estableix tres etapes: una inicial molt limitada, entre el gener i el març, una segona, fins al juny, i una tercera, en què es vacunarà de forma generalitzada.

13.000 punts de vacunació

Comptarà amb 13.000 punts de vacunació. Cada any es vacunen 10 milions de persones a Espanya per a la grip. Per això, es considera que el Sistema Nacional de Salut està preparat per aconseguir aquest objectiu. Un exemple: aquest any, en vuit setmanes, s’han vacunat 14 milions de persones.

Dissenyat amb experts de les comunitats autònomes

L’estratègia única de vacunació s’ha dissenyat amb un grup d’experts multidisciplinari en què s’inclouen experts de les comunitats autònomes, del Consell Interterritorial de Salut i de la bioètica.

Accés universal i equitatiu

L’organització del Sistema Nacional de Salut a Espanya, basada en l’atenció primària i d’accés universal, que té una àmplia distribució geogràfica de centres de salut, facilitarà l’accés equitatiu a la vacunació.

Et pot interesar

Seguiment i avaluació

Hi haurà un sistema d’informació i registre per al seguiment i avaluació de la vacunació.

Vacunes adquirides per la CE 

Les vacunes les ha comprat la Comissió Europea per a tota la UE. De moment, ja ha tancat contractes amb cinc farmacèutiques (AstraZeneca, Sanofi-GSK, Janssen, BioNTech-Pfizer i CureVac) per comprar per endavant 1.225 milions de dosis, més 580 milions en reserva. A Espanya li correspon un 10% d’aquestes quantitats. En principi, les primeres mostres seran les de BioNTech-Pfizer, perquè és la que està més avançada. Però sense descartar les altres, perquè les notícies en aquest camp es multipliquen cada setmana, i permeten, ha aclarit Sánchez, «entreveure el final de la pandèmia» .