Llista segons principis ètics

Experts demanen vacunar primer el personal sanitari i el de residències

El segon col·lectiu seria el de les persones majors de 80 anys i després, els de més de 65

BRA100. Brasilia (BRASIL), 14/02/2017. Una persona se vacuna contra la fiebre amarilla hoy, martes 14 de febrero de 2017, en una clínica en Brasilia (Brasil). Este año, Brasil ha tenido 234 casos confirmados de fiebre amarilla y 79 muertes por la enfermedad, según un informe publicado el lunes por el Ministerio de Salud. Del total de muertes, 69 ocurrieron en Minas Gerais, el estado más afectado desde el principio el brote. El virus de la fiebre amarilla se transmite por mosquitos Haemagogus y Sabethes. EFE/Joédson Alves

BRA100. Brasilia (BRASIL), 14/02/2017. Una persona se vacuna contra la fiebre amarilla hoy, martes 14 de febrero de 2017, en una clínica en Brasilia (Brasil). Este año, Brasil ha tenido 234 casos confirmados de fiebre amarilla y 79 muertes por la enfermedad, según un informe publicado el lunes por el Ministerio de Salud. Del total de muertes, 69 ocurrieron en Minas Gerais, el estado más afectado desde el principio el brote. El virus de la fiebre amarilla se transmite por mosquitos Haemagogus y Sabethes. EFE/Joédson Alves / Joédson Alves (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Grup Col·laboratiu Multidisciplinari per al Seguiment Científic de Covid-19 (GCMSC), una plataforma independent de científics promoguda per l' Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal) i el Col·legi de Metges de Barcelona (Comb), ha pogut  prioritzar en la vacunació  el personal sanitari en contacte amb pacients i personal de residències.

En un informe, després de l'anunci de dues farmacèutiques que  les vacunes candidates tenen una eficàcia per sobre del 90%, ha dit que després d'una revisió crítica de la literatura científica i de plans generats per altres països ha establert «una llista prioritària basada en principis ètics i adaptada al país».

L'informe estableix que el primer grup que hauria de vacunar-se es el «més exposat i que és necessari protegir més», com és el personal sanitari que està en contacte amb pacients -metges, infermeria i resta del personal hospitalari- i persones que treballen en residències d'avis.

En aquest grup, segons la plataforma, també entraria el personal de primers auxiliars com bombers i policies.

El segon grup a vacunar per a la plataforma seria les persones majors de 80 anys, prioritzant les que són en residències, i posteriorment persones de entre 65 i 79 anys i persones amb patologies cròniques.

Persones exposades

Posteriorment, l'informe inclou el col·lectiu de persones que presten serveis essencials a la població i estan particularment exposades al virus, com el personal de transport públic, educatiu, sector alimentari, i  persones institucionalitzades on la capacitat d'aïllament és limitada, com presons i centres de refugiats.

Notícies relacionades

La plataforma assenyala que posteriorment s'hauria d'administrar a la resta de població adulta, donant prioritat a les majors de 55 anys, i l'última en rebre la vacuna seria la població infantil.

El grup d'experts ha assenyalat que les persones amb evidència d'infecció per Sars-CoV-2 podrien considerar-se com a  «no prioritàries» per a la vacunació, com a mínim en les primeres fases, i ha remarcat que aquestes prioritats de vacunació podran ajustar-se segons les característiques de les diferents vacunes disponibles.