LA NOVA NORMALITAT

¿Quan tornaran les classes en instituts i universitats i obriran les extraescolars durant la desescalada a Catalunya?

L'activitat educativa fora de les escoles, suspesa pel coronavirus, no es reprendrà fins al 7 de desembre

Les universitats seguiran en format virtual, mentre que batxillerat i FP recuperaran les classes presencials al gener

undefined23473073 barcelona 02 09 2013 pruebas de recuperacion de eso y bachil201028164317

undefined23473073 barcelona 02 09 2013 pruebas de recuperacion de eso y bachil201028164317

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El pla de desescalada presentat aquesta setmana per la Generalitat preveu que els estudiants de batxillerat i de formació professional (FP), que el 29 d’octubre van ser enviats a casa a seguir classes ‘online’ puguin reincorporar-se a les aules després de les vacances de Nadal, el 8 de generNo hi ha calendari encara per als universitaris, als quals es continua recomanant que continuïn connectant-se a les aules virtuals per seguir les seves classes teòriques.

Les activitats extraescolars dels estudiants no es reprendran fins al 7 de desembre, quan s’inicia la segona fase del desplegament. Els primers que podran reobrir són les activitats no reglades que tenen un únic alumne per aula (per exemple, algunes classes de música o les tradicionals classes particulars).

¿Què es podrà fer en cada fase?

PRIMERA FASE: Dilluns 23 de novembre

- Totes les activitats extraescolars es mantenen tancades a Catalunya. Des del 29 d’octubre tota l’activitat lectiva no reglada, és a dir, els programes que imparteixen acadèmies privades, centres esportius i esplais es mantenen tancats amb l’objectiu de reduir la mobilitat dels estudiants.

- Només estan permeses les que els alumnes realitzen amb altres nens del seu grup bombolla, cosa que afecta les extraescolars que es fan a la mateixa escola.

SEGONA FASE: Dilluns 7 de desembre

-Obren les activitats extraescolars que només tenen a un únic alumne per aula, és a dir les classes particulars.

TERCERA FASE: Dilluns 21 de desembre

-Es mantenen durant 15 dies més les mateixes condicions que en la fase anterior.

QUARTA FASE: Dilluns 4 de gener

-Totes les extraescolars podran tornar a recuperar la normalitat, previsiblement el 8 de gener, el dia de la tornada a classe després de les vacances de Nadal.

¿Podran reobrir les acadèmies d’anglès?

No podran fer-ho encara fins al gener, quan es reprengui el curs escolar després de les vacances nadalenques. Fins aleshores, hauran de continuar impartint classes en aules virtuals, malgrat les dificultats que aquest sistema comporta per a l’ensenyament d’idiomes estrangers.

Fa setmanes que el sector protesta pel greuge comparatiu que, en el seu opinió, ha suposat el seu tancament, ja que la restricció no ha afectat, per exemple, les escoles oficials d’idiomes, que depenen de la Generalitat. L’argument que ha esgrimit la Generalitat per mantenir unes d’obertes i altres de tancades és que les primeres expedeixen títols oficials, cosa que fa desaconsellable la interrupció.

¿Com serà la tornada a classe dels de batxillerat i FP?

Les condicions per a aquests alumnes d’estudis postobligatoris seran les mateixes que les d’inici de curs: s’hauran de respectar els grups bombolla, de manera que, en cas que es detecti algun contagi entre els alumnes d’una mateixa classe, es pugui realitzar un aïllament amb agilitat.

Notícies relacionades

Malgrat la recomanació que va fer el Govern a finals d’octubre, els cert és que molts estudiants d’aquestes etapes educatives han continuat anant amb normalitat a l’institut aquestes últimes setmanes. En alguns casos, això sí, s’ha optat per aplicar sistemes híbrids, que combinen les classes ‘online’ amb les presencials, amb la qual cosa la interrupció, per a aquests estudiants, ha sigut de reduït impacte.

¿Què passa amb els universitaris?

No se sap. Són, en aquests moments, els estudiants catalans més damnificats per les restriccions del coronavirus. Se’ls va enviar a casa quan es van adoptar les primeres mesures del 16 d’octubre i, a hores d’ara, encara no saben quan podran anar a les aules de manera presencial. Les úniques excepcions són les pràctiques, que sí que es mantenen en la majoria dels casos.