25 nov 2020

Anar al contingut

LA GESTIÓ DELS REBROTS

Restriccions a Catalunya per la Covid: aquestes són les mesures després dels últims canvis

A partir del 23 de novembre obren bars, restaurants, gimnasos, cines, teatres, centres comercials i extraescolars

El 21 de desembre es podrà sortir de Catalunya, però el toc de queda a les 22.00 hores continua vigent fins a mitjans de gener

El Periódico

Restriccions a Catalunya per la Covid: aquestes són les mesures després dels últims canvis

FERRAN NADEU

El pla de desescalada que es va filtrar aquest dimarts i que s’ha donat a conèixer aquest dijous pel Govern implica, entre altres coses, un Nadal inèdit a Catalunya: sense sopars d’empresa, sense maratons de compres i amb uns Pastorets a mig gas. El toc de queda, en principi a les 22.00 hores, es mantindrà fins a mitjans de gener (previsiblement no abans del dia 19).

Però a partir del pròxim dia 23, restaurants i bars podran obrir amb un 30% de l’aforament a l’interior i del 100% a les terrasses entre les 6.00 i les 21.30 hores, tant a les terrasses com a l’interior, amb bona ventilació. Es fixa un màxim de 4 persones per taula i 2 metres de separació entre taules.

Aquell mateix dia es produeix la reobertura de les instal·lacions esportives a l’aire lliure amb un aforament del 50% i també a les piscines, tot i que siguin en recintes tancats. Els gimnasos i instal·lacions cobertes podran obrir ja el 23-D, tot i que al 30%, amb cita prèvia i sense poder utilitzar els vestidors.

També es permet la pràctica esportiva federada no competitiva en equipaments a l’aire lliure, però no serà fins al 4 de gener quan es reprenguin les competicions no professionals a Catalunya.

Catalunya continuarà tancada fins just abans de les festes Nadal. El pla de desescalada de la segona onada del coronavirus mantindrà la majoria de restriccions de mobilitat durant totes les festes, en especial el toc de queda nocturn. Però a partir del 21 de desembre, els qui tinguin les seves famílies fora de Catalunya podran celebrar aquestes dates amb ells.

També podran reobrir cines i sales de teatre i concerts i auditoris que tinguin un aforament màxim autoritzat de 600 persones i ho hauran de fer al 50% de la seva capacitat. És a dir, com a molt es podrà representar un espectacle amb 300 assistents.

La desescalada en el sector educatiu serà més lenta. Els estudiants de batxillerat i de formació professional (FP), que el  29 d’octubre passat van ser enviats a casa a seguir classes ‘online’ puguin reincorporar-se a les aules després de les vacances de Nadal, el 8 de gener. No hi ha calendari encara per als universitaris, als quals es continua recomanant que continuïn connectant-se a les aules virtuals per seguir les seves classes teòriques.

Finalment, a partir del dia 23 no canviarà res per al sector comercial català: es manté el 30% de limitació d’aforament a les botigues de menys de 800 metres quadrats i les de més de 800 m2 podran ja utilitzar tot el seu espai, però amb un 30% de l’aforament. I no serà fins al 7 de desembre quan començaran a canviar les coses per als comerços. Les botigues podran obrir el 50% i els centres comercials podran obrir amb el 30% de l’aforament.