LA LLUITA CONTRA LA PANDÈMIA

El purificador d'aire a les aules, un aliat per evitar contagis de Covid-19

Alguns centres educatius de Catalunya han incorporat ja aquests aparells, que ajuden a millorar la ventilació

foto 3721940

foto 3721940

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La ventilació d’espais tancats és una de les claus per evitar contagis de coronavirus. I amb l’arribada del fred, que mantenir les finestres obertes pot resultar més complicat, els purificadors d’aire apareixen com uns bons aliats a l’hora d’ajudar a millorar la ventilació. És la conclusió a la qual han arribat alguns centres escolars de Catalunya, que ja han instal·lat aquests aparells en algunes de les seves aules. 

És el cas de les escoles, instituts i escoles bressol del Ripollès i de Sant Quirze de Besora, que, gràcies a una donació solidària de l’empresa Sodeca, tenen ja un purificador d’aire a les seves instal·lacions. El director d’una d’aquestes escoles, els Salesians de Ripoll, Arnau Ferrer, explica que «el principal dubte era el manteniment, però no és ni difícil ni car». En el cas dels Salesians, han decidit instal·lar l’aparell al menjador, el lloc més freqüentat de l’escola –130 alumnes repartits en dos torns– i on els alumnes no utilitzen mascareta.  Ferrer apunta que fora d’això segueixen amb la resta de mesures de prevenció, com separació de les taules, ventilació natural i higiene de mans.

Aquesta escola de Ripoll ha situat el purificador al centre del menjador. L’aparell filtra l’aire i va indicant tots els nivells que hi ha en cada moment. «Si es posa vermell, significa que l’ambient està carregat, i obrim les finestres», explica Ferrer. Passat el primer torn de menjador, la màquina no ha passat del color taronja.

El balanç que fa aquest centre és molt positiu. I l’aparell els ha arribat quan ja havien començat a posar la calefacció en moments puntuals del dia. Quan baixin més les temperatures, en ple hivern, preveuen continuar ventilant les aules com marca el protocol. 

Des que va començar el curs escolar, els Salesians han hagut de confinar un grup de 18 nens. El centre té 250 alumnes.

El director dels Salesians explica que el funcionament i el manteniment del purificador és fàcil. «Es pot programar amb una ‘app’ del telèfon o manualment i la mateixa màquina t’avisa quan cal netejar els filtres». No obstant, admet que no veu viable comprar-ne un per aula. El model que tenen costa gairebé 1.000 euros. 

Aquesta és la primera experiència de les escoles catalanes amb els purificadors d’aire. La Conselleria d’Educació farà un seguiment per estudiar la seva implantació. 

Comarca freda

Notícies relacionades

El director general de Sodeca Group, Josep Font, explica que van decidir fer la donació a les escoles del Ripollès arran del debat social sobre la ventilació a les escoles. «Som en una comarca de muntanya i ventilar de forma natural amb el fred pot ser problemàtic», apunta Font.

La iniciativa ha comptat amb la col·laboració del Consell Comarcal del Ripollès. La tecnologia que han dissenyat compta amb un sistema patentat que elimina bacteris, virus i microorganismes perjudicials.