POLÍTICA MIGRATÒRIA

Interior investiga el desallotjament de 200 immigrants del moll d'Arguineguín

El ministre Fernando Grande-Marlaska anuncia que es prendran mesures en el cas que hi hagués descoordinació

whatsapp-video-2020-11-18-at-190743 / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El ministre de l’Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat aquest dimecres que ha ordenat una investigació sobre el desallotjament de més de 200 migrants del moll d’Arguineguín (Gran Canària) i ha indicat que es prendran mesures en el cas que hi hagués descoordinació, informa Europa Press.

Grande-Marlaska s’ha referit a aquest succés, que va tenir lloc aquest dimarts, durant la seva intervenció en el Ple del Congrés, en resposta a una pregunta de la diputada del PP Ana Vázquez, que ha criticat les polítiques del ministre en la crisi migratòria que pateixen les Canàries des de fa mesos.

La representant popular, que en la seva intervenció ha demanat la dimissió de Grande-Marlaska, ha lamentat que uns 2.300 migrants estiguin dormint al moll de la localitat de Gran Canària, i que 227 migrants aniran aquest dimarts «lliures pel carrer, sense PCR i sense pla de seguretat».

«He ordenat una investigació i es prendran les mesures necessàries i precises si s’observa alguna descoordinació», ha declarat el ministre, qui ha afegit que no té «cap inconvenient» a reconèixer aquesta situació perquè són «casos puntuals».

Crítiques al ministre

Per a la diputada del PP, l’actuació del responsable de l’Interior a les Canàries és d’«incompetència». En aquest sentit, li ha recordat que és «la pitjor de la dècada», amb un augment d’arribades «del 1.019%» respecte a l’any passat. També ha criticat que els canaris hagin canviat «els hotels de turistes per hotels d’immigrants», o que contracti avions per «repartir» migrants per Espanya, en lloc de portar-los als seus països d’origen.

«La seva política migratòria ha passat d’anar a rebre amb sis ministres a l’‘Aquarius’ a València a haver d’anar a les Canàries a amagar els immigrants perquè no se’ls veiés, com estaven amuntegats», ha declarat Vázquez, que ha qualificat l’Executiu com «un efecte crida en si mateixos» i un «xollo per a les màfies».

També ha criticat que hagi destituït el responsable de Migracions a les Canàries, que tingui un Sistema Integrat de Vigilància Exterior (SIVE) «emmagatzemat a Lanzarote», que «abandoni» les forces i cossos de l’Estat mentre «compra totterrenys per al Marroc, o que no hagi anat a la cimera francoalemanya sobre migració. «¿No li va deixar anar el senyor Iglesias?», li ha preguntat la diputada.

Notícies relacionades

Davant aquestes crítiques, Grande-Marlaska ha defensat que el seu departament, juntament amb altres ministeris, fa «dos anys i mig» que fan «política migratòria», unes mesures que «s’havien deixat de fer durant set anys» i ha assenyalat que el 2019 «es va reduir l’entrada de migrants en un 50%» respecte a l’any anterior. «Alguna cosa devem saber», ha apuntat.

Cooperació internacional

Així, ha qualificat la situació de les Canàries com una cosa «excepcional», «complexa» i «diferent» que és «conseqüència» d’un augment de la pressió migratòria per la pandèmia. En aquest sentit, ha assenyalat que Interior ha «incrementat i implementat» amb els països africans «treballs de caràcter operatiu, incrementant els equips conjunts d’investigació o augmentat la Policia i la Guàrdia Civil a Mauritània, el Senegal o Gàmbia», així com millorant «l’intercanvi d’informació amb el Marroc», país que, segons ha avançat, tornarà a visitar aquest divendres.