Científics catalans identifiquen biomarcadors que detecten un risc més gran de tenir càncer mama

Els investigadors assenyalen que conèixer quines persones són més propenses permetria descobrir de forma precoç la possible formació de tumors en el futur

zentauroepp30754189 file   in this tuesday  july 31  2012  file photo  a radiolo201117231231

zentauroepp30754189 file in this tuesday july 31 2012 file photo a radiolo201117231231 / TORIN HALSEY

2
Es llegeix en minuts
Efe

Una quinzena d’investigadors de l’Hospital de la Vall d’Hebron de Barcelona i altres centres han identificat cinc biomarcadors (microRNAs) que detecten, amb una mostra de sang, les dones amb més risc de tenir càncer de mama.

La doctora Matilde Lleonart ha explicat que conèixer quines persones tenen més risc de desenvolupar càncer de mama permetria portar a terme un seguiment més exhaustiu i detectar de forma precoç la possible formació de tumors en el futur.

En aquest estudi han participat científics del Vall d’Hebron Institut d’Investigació (VHIR), el Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO), el CAP Vallcarca-Sant Gervasi de Barcelona, l’Institut Oncològic IOB i la Clínica Universitària de Navarra.

També hi participa el CIBERONC (CIBER d’Oncologia, que depèn de l’Institut de Salut Carles III i està format per 50 grups d’investigació de 27 institucions consorciades entre hospitals, universitats i centres d’investigació de tot Espanya).

Els resultats de l’estudi coordinat per la doctora Lleonart s’han publicat a la revista ‘Frontiers in Oncology’.

Una de cada vuit dones el té

A Espanya, una de cada vuit dones desenvoluparà càncer de mama invasiu al llarg de la seva vida.

Per millorar la supervivència d’aquestes pacients, els investigadors de l’estudi han trobat un conjunt de cinc biomarcadors en sang, coneguts com a microRNAs, que permeten conèixer el risc personalitzat de desenvolupar càncer de mama.

Els microRNAs són un tipus de petites molècules que s’encarreguen d’inactivar alguns gens i impedir que s’expressin algunes proteïnes a les cèl·lules.

En estudis previs ja s’ha demostrat la seva relació amb el desenvolupament de determinats tipus de càncer, però fins ara no existia un model de predicció de risc precís de càncer de mama, ha indicat Lleonart.

L’objectiu de l’estudi era detectar el càncer a nivell molecular en sang abans que apareguin els seus símptomes o abans que es pugui detectar mitjançant les proves convencionals.

Per portar a terme l’estudi, els investigadors van obtenir teixit tumoral i normal, així com sèrum de 96 pacients amb càncer de mama i es va comparar amb el sèrum de 92 pacients sanes.

En totes es van analitzar fins a 30 microRNAs que en estudis previs s’havia observat que eren capaços de diferenciar teixit normal i teixit tumoral.

«D’entre tots els microRNAs que vam estudiar, en vam identificar cinc que, segons els seus nivells d’expressió, ens permetien saber si una mostra de sèrum determinada pertanyia a una pacient control o a una amb càncer, i formar així una firma molecular capaç de predir el càncer de mama», ha dit.

Aquesta eina va ser validada posteriorment pels mateixos investigadors amb mostres d’un altre grup de 20 pacients de càncer de mama i 60 dones voluntàries sanes i van comprovar que aquesta firma molecular té una exactitud del 86%, una sensibilitat del 100% i una especificitat del 81%.

Notícies relacionades

«El més important és que és una metodologia que no té falsos negatius, és a dir, totes les dones amb càncer obtenen el patró de microRNAs que esperem per a pacients amb càncer», ha destacat la doctora.

Entre les voluntàries sanes, onze van obtenir aquest patró (un 18,3%) que correspondria a un risc més gran de desenvolupar càncer en el futur, i que haurien de ser objecte d’un seguiment exhaustiu en els pròxims anys, si el coronavirus no ho interromp tot de nou, ha considerat Lleonart.