anuncia una efectivitat del 94,5%

Moderna irromp en la carrera de la vacuna contra la Covid-19

La farmacèutica nord-americana assegura que el seu fàrmac és un 94,5% eficient

zentauroepp55892962 vacuna moderna201116133454

zentauroepp55892962 vacuna moderna201116133454 / DADO RUVIC

5
Es llegeix en minuts
Valentina Raffio / Idoya Noain

Lluita de xifres, percentatges i declaracions en la cursa per la vacuna contra la Covid-19. Tot just una setmana després que les farmacèutiques Pfizer i BioNTech anunciessin el 90% d’eficàcia de la seva fórmula i que la vacuna russa presumís d’un 92% d’èxits, la companyia nord-americana Moderna afirma que la seva immunització és eficaç al 94,5%. Tots aquests esperançadors resultats s’han donat a conèixer a través de notes de premsa emeses pels fabricants amb referència als resultats preliminars de la fase tres dels assajos clínics, en els quals s’analitza una mostra de voluntaris.

El 94,5% d’eficàcia de la vacuna de Moderna planteja el següent escenari. L’estudi a gran escala d’aquesta vacuna testeja el compost en més de 30.000 voluntaris arreu del món; entre aquests, una part reben la vacuna, i l’altra, un placebo. L’estudi de l’efectivitat del compost pren com a mostra 95 pacients que han contret una infecció per coronavirus. L’anàlisi d’aquests casos va mostrar que entre els casos de Covid-19 només cinc havien rebut la vacuna real, mentre que els altres 90 eren del grup placebo. Així mateix, cap dels 11 casos greus havia rebut la immunització real.

La companyia afirma que no es van detectar efectes adversos greus després del subministrament de les dues dosis. Només molèsties lleus, com ara dolor al lloc de la punxada (2,7%), fatiga (9,7%), dolors musculars (8,9%) i d’articulacions (5,2%) i cefalea (4,5%). «L’anàlisi preliminar suggereix un perfil de seguretat i eficàcia àmpliament consistent», rasa Moderna en un comunicat emès aquest mateix dilluns. Si la sol·licitud prospera, les primeres dosis d’aquest compost podrien començar a repartir-se mentre els estudis clínics continuen en marxa. 

Autorització d’emergència

L’èxit d’aquests resultats, revisat per un comitè independent d’experts dels Instituts Nacionals de Salut (NIH), li val a la farmacèutica per fer el següent pas. En les pròximes setmanes, Moderna sol·licitarà una autorització d’emergència de la vacuna davant l’agència del medicament nord-americana (FDA) i els altres organismes reguladors del món. 

L’empresa espera poder tenir 20 milions de dosis per a finals del 2020, que es destinaran exclusivament als Estats Units. Al llarg del 2021 la farmacèutica espera produir entre 500 i 1.000 milions de dosis més per encarrilar així el seu repartiment global. Espanya participa en el procés de producció d’aquesta vacuna, tot i que ara com ara no hi ha cap acord de compravenda ni amb el país ni amb Europa. La Comissió Europea espera poder tancar un pacte en els pròxims dies. 

Segons afirmen els seus creadors, la vacuna de Moderna es pot distribuir utilitzant les infraestructures d’emmagatzemament i enviament de cadena de fred ja existents. L’empresa estima que les dosis es mantinguin estables a temperatures estàndards del frigorífic i que es puguin emmagatzemar fins a sis mesos a 20 graus sota zero. Això suposaria un important avantatge estratègic davant la fórmula de Pfizer i BioNTech, que es podria mantenir sol a través d’una cadena d’ultrafred.

Aplaudiments i cautela als EUA

La notícia de Moderna ha sigut rebuda amb aplaudiments als EUA, però també amb responsable cautela. El doctor Anthony Fauci, màxim expert en malalties infeccioses del país, l’ha valorat aquest dilluns com «un contundent pas cap a on volem estar per controlar aquest brot», però també ha instat els ciutadans a sobreposar-se a la «fatiga Covid» i a mantenir els hàbits per combatre la propagació del coronavirus: del rentat freqüent de mans i l’ús de mascareta al distanciament social. Si això no es fa, advertia diumenge l’epidemiòleg, els EUA podrien veure 200.000 morts més per a la primavera. 

També el president electe, Joe Biden, ha definit l’anunci de Moderna, després del de la setmana passada de Pfizer i l’alemanya BioNTech, com «una raó més per sentir-se esperançats», però ha demanat no oblidar que «encara queden mesos» per acabar i assegurar el desenvolupament, la producció i distribució de la vacuna, i ha fet el mateix recordatori que Fauci sobre mesures de protecció.

El demòcrata també ha felicitat en els seus missatges els «brillants homes i dones» que estan desenvolupant la immunització, així com els treballadors de primera línia que continuen lluitant contra una pandèmia que no frena als EUA. Ja s’han superat els 11 milions de contagis, són més de 245.000 els morts i el virus està desbocat a tot el país, amb especial intensitat a l’Oest Mitjà. Davant la falta de direcció de l’Administració de Donald Trump, estats i municipalitats estan prenent les seves pròpies mesures per mirar de frenar la propagació. I des d’autoritats com Fauci fins a l’equip de Biden adverteixen que la negativa del president Trump a acceptar la derrota en les eleccions i iniciar els passos de la transició al demòcrata dificulten el combat contra la malaltia.

Trump s’atribueix l’èxit

Són alertes que cauen en sac foradat a la Casa Blanca, on Trump ha girat els ulls una vegada més i a través de Twitter cap a si mateix. El seu primer missatge en la xarxa social després de l’anunci de Moderna ha inclòs, com la setmana passada davant l’anunci de Pfizer, un insult a la Xina. I després el mandatari sortint ha apressat els «grans historiadors» que «recordin que tots aquests grans descobriments [...] s’han produït sota el meu mandat». En un missatge posterior ha destacat els guanys en les borses, que s’han viscut en els parquets als dos costats de l’Atlàntic.

A diferència de Pfizer, que va decidir finançar amb una inversió pròpia de 2.000 milions de dòlars la seva investigació de la vacuna i només va firmar amb el Govern de Washington un contracte per vendre-li dosis, Moderna sí que ha sigut una de les empreses que han participat en l’Operació Warp Speed llançada com a aliança publicoprivada per l’Administració Trump al maig.

Notícies relacionades

La biotecnològica amb seu a Massachusetts va rebre 955 milions de dòlars de l’Autoritat per a la Investigació i Desenvolupament Biomèdic Avançat i 1.525 milions més per assegurar 100 milions de dosis.

Optimisme en la borsa

Els parquets borsaris dels Estats Units i Europa s’han felicitat per la notícia, fet que ha impulsat les borses europees. L’Ibex-35 del mercat espanyol, que a mitja sessió guanyava l’1,7%, ha experimentat una empenta mitjançant la qual ha doblegat aquest primer impuls, i s’ha situat en els 8.069,4 punts i ha experimentat un ascens del 4%.