a Espanya

La corba dels contagis comença a baixar però els ingressos segueixen a l'alça

La xifra de nous casos notificats, 38.273, és la més petita d'un cap de setmana des de fa un mes

Simón alerta del perill de pont de la Constitució i respon als col·legis de metges que no «baixa del barco»

zentauroepp54527808 soc200818174703

zentauroepp54527808 soc200818174703 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Manuel Vilaseró

Les restriccions adoptades a Espanya comencen a tenir efecte. Si la setmana passada es va caracteritzar per una estabilització de la corba de contagis, aquesta s’ha iniciat amb un clar descens. La incidència acumulada ha caigut aquest dilluns als 470 casos per 100.000 habitants, 28 menys que els registrats divendres passat i 57 menys que en el pic màxim assolit fa 10 dies. El nombre de nous casos notificats, 38.273, és el més baix que el Ministeri de Sanitat comptabilitza des de fa gairebé un mes, el 19 de novembre.

A aquest gir a la baixa han contribuït gairebé totes la comunitats autònomes. A més del moderat descens registrat per Catalunya, ha sigut especialment cridanera la millora de Navarra, que en menys de deu dies ha passat d’incidències superiors a mil casos a una mica menys de 600. Només Astúries i Cantàbria es mantenen a l’alça, cosa que està començant a crear greus problemes de saturació en els seus hospitals. El centre sanitari de la localitat asturiana de Cabueñes, per exemple, s’ha vist obligat a traslladar a altres municipis malalts crítics, al veure desbordades les ucis.

Un de cada tres llits d’uci

L’ocupació de les ucis (32,8%) i dels llits ordinaris (16,5%) segueix a l’alça a tot Espanya, en nivells que el ‘semàfor’ de Sanitat qualifica de molt alt risc, mentre que la xifra de morts s’ha estabilitzat però en un nivell també molt elevat, 484 morts. Una dada semblant a la registrada l’anterior cap de setmana, quan se’n van comptabilitzar 512.

Per aquestes xifres i perquè 470 casos per 100.000 habitants són encara «molts», Fernando Simón ha advertit que s’haurà d’anar molt amb compte amb «els períodes de risc que s’acosten», el pont de la Constitució de principis de desembre i les festes de Nadal. De tots dos ha advertit que s’haurà d’intentar que no causin rebrots, com es va aconseguir amb el pont del novembre, però no ha avançat quines mesures es podrien prendre respecte a això, tenint en compte que la competència d’establir confinaments perimetrals s’ha traspassat a les comunitats.

Astúries insisteix a confinar

Astúries va ser una de les autonomies que va sol·licitar al Govern el confinament domiciliari i en vista de les noves dades, el seu president, Adrián Barbón, ha insistit en la demanda. El Ministeri de Sanitat es manté en la seva tesi que cal esperar dos o tres setmanes per comprovar si les mesures adoptades fan efecte i aquell termini encara no s’ha complert.

Simón ha sostingut, a més, que la mesures preses per algunes autonomies són gairebé idèntiques al confinament domiciliari. «Si es tanquen totes les activitats no essencials tot el dia, llevat de les escoles i la feina, al sortir de casa no queda cap altra opció que passejar», ha assegurat. L’afirmació pot ser certa per a Astúries, però en gairebé cap altra s’han tancat tots els comerços. A tot estirar els bars i només en sis comunitats.

La meta dels 25 casos

 En qualsevol cas, vista la caiguda general dels contagis, la probabilitat que el Govern decreti un confinament domiciliari és cada vegada menor, tot i que caldrà esperar l’evolució dels pròxims dies. «Aquesta mesura sempre està sobre la taula si és necessària», ha assenyalat Simón.  

Notícies relacionades

L’epidemiòleg s’ha mostrat convençut que amb les restriccions actuals es pot arribar a la meta marcada per Pedro Sánchez de baixar del llindar dels 25 casos per 100.000 habitants. «Si ho vam aconseguir al maig no veig perquè no podem aconseguir-ho ara.  Depèn de l’esforç que fem tots i de mantenir les mesures que tenim el temps necessari per tenir l’impacte que desitgem», ha conclòs.

Simón ha respost al Consell General de Col·legis de Metges d’Espanya, que divendres passat va demanar el seu «cessament immediat» per la seva «incapacitat manifesta», dient que ell no baixava «del barco». Si fa falta que jo hi sigui, hi seré, i si es considera que no hi he de ser, no hi seré». Hores abans, el ministre de Sanitat, Salvador Illa, també el defensava, al considerar, que és «un servidor públic exemplar».  Simón ha instat a escoltar completes les declaracions que van provocar la reacció dels metges per jutjar si era proporcionada la demanda.

Temes:

Coronavirus