Els infarts maten cinc vegades més els malalts amb Covid

Els pacients contagiats presenten una taxa de mortalitat hospitalària del 23%, davant el 5% dels infartats sense infecció

vvargas28037264 barcelona  barcelones   04 12 2014   cuaderno del domingo   161115163518

vvargas28037264 barcelona barcelones 04 12 2014 cuaderno del domingo 161115163518

1
Es llegeix en minuts
P. M.

El setembre passat un estudi mèdic va concloure que la mortalitat hospitalària per infart es va duplicar durant la primera onada de la pandèmia a causa d’un conjunt de factors, entre els quals que la por de contagiar-se va fer que aquells que van tenir aquesta greu malaltia durant aquells mesos van acudir més tard als serveis sanitaris. I una nova investigació, que s’acaba de publicar a EuroIntervention, afirma que els pacients que tenen un infart de miocardi i estan infectats per SARS-CoV-2 presenten una mortalitat cinc vegades superior als no contagiats. 

Són les conclusions d’un estudi del grup de treball de Codi Infart de l’Associació de Cardiologia Intervencionista, de la Societat Espanyola de Cardiologia (SEC), que ha analitzat 1.010 pacients amb infart ingressats als hospitals espanyols entre el 14 de març i el 30 d’abril d’aquest any. 

Entre els que tenien una PCR positiva, el 10,9%, la taxa de mortalitat va ser del 23,1% mentre que entre els malalts sense Covid va ser del 5,7%. Però, a més, a la seva arribada a l’hospital, els pacients amb coronavirus presentaven més insuficiència cardíaca i també van tenir més complicacions després del tractament de l’infart.

Més complicacions

Notícies relacionades

«El 31,9% dels infartats amb Covid arribava als hospitals amb insuficiència cardíaca, davant el 18,4% dels que no tenien la malaltia», explica el doctor Oriol Rodríguez Leor, primer signant de l’estudi, que remarca també que «en el grup de pacients amb coronavirus, el 3,3% va presentar trombosi de l’stent i el 9,9% xoc cardiogènic després del tractament de l’infart», percentatges superiors que van patir aquestes complicacions entre els no infectats.

Segons la seva opinió, aquests resultats tenen un gran impacte en la pràctica clínica diària perquè plantegen que «el tractament antitrombòtic en pacients amb infart de miocardi hauria de ser probablement més agressiu en aquells pacients amb Covid-19, per prevenir complicacions».