Bèlgica permet tenir un 'company d'afecte' contra la solitud en el confinament per Covid

L'Executiu belga creu que la mesura és fonamental per mantenir la salut mental dels confinats en aquest segon període de tancada, que durarà fins al 13 de desembre

zentauroepp52533663 foto bajada de 123rf el 28 de febrero del 2020 para ilustrar201112164801

zentauroepp52533663 foto bajada de 123rf el 28 de febrero del 2020 para ilustrar201112164801

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Govern de Bèlgica ha introduït una sèrie de mesures perquè els seus habitants afrontin el nou confinament el millor possible, i una de les decisions que més crida l’atenció és que tothom pot tenir un ‘knuffelcontact’ o ‘company d’afecte’, i els solters o les persones que visquin soles en poden tenir dos.

Segons considera l’Executiu belga, es tracta d’una ajuda fonamental per mantenir la salut mental dels confinats en aquest segon període de tancada, que va començar l’1 de novembre i s’allargarà fins al 13 de desembre.

El primer ministre belga, Alexander De Croo, considera que «l’única resposta [per combatre la pandèmia] és protegir el sistema de salut, i per això hem d’evitar en la mesura possible qualsevol contacte físic». Però per fer més suportable la tancada domiciliària, De Croo permet que cada ciutadà pot designar algú perquè sigui el seu ‘company d’afecte’ i el visiti a casa malgrat el confinament. Això sí, no es pot canviar i sempre ha de ser la mateixa persona.

«Cada membre de la família té dret a un ‘company d’afecte’. Les famílies només en poden convidar un a casa alhora. No es pot rebre cap altra visita domiciliària. Hi ha una excepció per als que viuen sols: poden convidar una altra persona a més del seu contacte d’abraçades, però no alhora», assegura De Croo.  En el cas dels ciutadans confinats que visquin sols, es poden tenir fins a dos ‘companys d’afecteferents. Això sí, no els poden rebre alhora, han d’anar d’un en un. 

Notícies relacionades

L’anunci del Govern belga ha causat sorpresa a pràcticament tot el món. Però la veritat és que recorda el cas dels Països Baixos de l’estiu passat: el ‘seksbuddy’, que es va traduir com a ‘company de casa’ i no deixava de ser algú amb qui les persones confinades en solitari poguessin tenir relacions sexuals.

Al Regne Unit, immediatament després de la fase de les tancades més restrictives, es va introduir una concessió similar a la instituïda ara pel Govern belga.