tribunals

L'Audiència eleva a 25.000 euros la indemnització per a la víctima de 'La manada' de Pozoblanco

Estima en part el recurs plantejat per la família de la perjudicada. La defensa dels acusats anuncia un recurs de cassació

zentauroepp50968117 vista de los cuatro miembros de la manada  alfonso jes s cab200306112518

zentauroepp50968117 vista de los cuatro miembros de la manada alfonso jes s cab200306112518 / Pool

5
Es llegeix en minuts
Pilar Cobos

L’Audiència provincial de Còrdova ha anunciat aquest dimecres la resolució de la secció segona sobre els tres recursos presentats a la sentència de ‘La manada’ de Pozoblanco, que estima en part el plantejat per la família de la víctima i eleva de 13.000 euros a 25.000 euros la indemnització que els condemnats hauran d’abonar-li.

En concret, Alfonso Jesús Cabezuelo, Antonio Manuel Guerrero i Jesús Escudero hauran d’aportar 5.000 euros cada un i José Ángel Prenda, que va reconèixer davant el tribunal haver gravat les imatges dels tocaments i haver-les difós sense el consentiment dels altres, haurà de pagar 10.000 euros.  

L’Audiència ha desestimat el recurs d’apel·lació presentat per l’associació Clara Campoamor i també el de la defensa dels condemnats. El seu advocat, Agustín Martínez Becerra, ha afirmat a aquest diari que plantejarà un recurs de cassació. 

Donada a conèixer el passat mes de juny pel Jutjat Penal número 1 de Còrdova, la sentència va condemnar José Ángel Peça, Alfonso Jesús Cabezuelo, Antonio Manuel Guerrero i Jesús Escudero a penes de presó pels abusos i gravació dels fets comesos el maig del 2016 sobre una noia de la localitat cordovesa.

De moment, no ha transcendit la resolució completa de la secció segona, el ponent de la qual ha sigut el magistrat José Carlos Romero Roa. La decisió ha sigut llegida en un acte amb audiència pública celebrat a la Ciutat de la Justícia al qual no han assistit els quatre processats, que es troben complint condemna de presó i que, de fet, en el moment del judici a Còrdova (celebrat fa ara un any) ja eren a la presó per la violació múltiple comesa als Sanfermines, també el 2016, junt amb un cinquè amic.

En el cas cordovès, els quatre nois van ser processats pels tocaments realitzats a la víctima (i la gravació i difusió dels mateixos), de 21 anys, quan tornava a casa amb ells en un cotxe després d’haver assistit a la fira de Torrecampo.

A l’arribada a Pozoblanco, tres encausats van abandonar el vehicle i la jove va continuar el trajecte cap a la seva casa amb Cabezuelo, que, segons recull la sentència del Penal 1, li va sol·licitar que li fes una fel·lació i quan la perjudicada s’hi va negar, «la va colpejar a la cara, li va donar un cop de puny al braç i la va empènyer perquè sortís del cotxe mentre li deia ‘puta’». 

En les imatges gravades pels condemnats, la víctima apareix inconscient i, de fet, va ser un agent de la Policia Foral de Navarra qui va viatjar a Còrdova per informar-lo de la troballa de les imatges als telèfons mòbils dels acusats i oferir-li la possibilitat d’interposar una denúncia.   

La resolució recorreguda

La sentència del Penal 1 va imposar, entre altres penes, 2 anys i 10 mesos de presó a tres dels acusats pels delictes d’abús sexual (un any i mig) i contra la intimitat (un any i quatre mesos), i 4 anys i mig al quart processat pels abusos i per la gravació dels fets (en aquest últim cas, tres anys) que van tenir lloc el maig del 2016.

El titular del jutjat, Luis Javier Santos, va afirmar que «la prova videogràfica, així com els missatges de WhatsApp igualment aportats, és plenament lícita, i no procedeix la declaració de nul·litat pretesa» per la defensa, per la qual cosa va atorgar validesa a la principal prova del procés. 

Aquesta resolució va ser recorreguda per l’acusació particular, per la popular, exercida per l’associació Clara Campoamor, i per la defensa dels processats, però no així pel Ministeri Públic. En aquest sentit, s’ha de recordar que la família de la víctima va lamentar, després de conèixer la sentència, que «surt molt barat abusar d’una dona».

De part seva, l’associació Clara Campoamor va anunciar que sol·licitaria un augment de les penes i l’advocat defensor dels processats, Agustín Martínez Becerra, ha mantingut que s’ha realitzat una investigació prospectiva (el vídeo va ser localitzat per la Policia Foral de Navarra quan investigava els fets que hi havien tingut lloc dos mesos més tard), que és il·legal, i va opinar que «l’argument en relació amb l’admissió de la prova manca de solidesa». 

Les fonts judicials consultades per aquest diari han explicat que contra la resolució de l’Audiència provincial només hi ha recurs de cassació per a la unificació de doctrina, que és de caràcter «molt extraordinari».

Les penes sol·licitades

S’ha de recordar que en l’última sessió del judici celebrat a quatre membres del grup d’amics conegut com ‘La manada’ pel cas de Pozoblanco les parts, en línies generals, van modificar les seves qualificacions dels fets. L’advocat que defensa els condemnats, Agustín Martínez Becerra, va plantejar una alternativa per al cas que el jutge titular del Penal 1, Luis Javier Santos, decidís en sentència mantenir els dos vídeos com a prova.

Així, va proposar que, si no era possible l’absolució, es condemnés Prenda a dos anys de presó per un delicte de maltractament d’obra en concurs amb un altre contra la intimitat. Per Escudero, va sol·licitar que se li imposés una multa d’un mes a raó de sis euros diaris per maltractament i per a Cabezuelo i Guerrero, va demanar sis mesos de presó per un delicte de vexacions.

El Ministeri Fiscal, representat per Jesús Aparicio, va modificar les seves conclusions provisionals i va rebaixar de tres a dos anys de presó la pena pel supòsit abús sexual, al considerar que no va ser agreujat i que cadascú havia de respondre per un abús.

Va continuar reclamant quatre anys de presó per un delicte contra la intimitat (va acusar els quatre dels dos fets) i una multa per un delicte lleu de lesions, que va exigir només per a Cabezuelo.

De part seva, l’acusació particular, exercida per Blas Arévalo, va elevar a definitiva la seva qualificació dels fets. Hi va demanar dos anys i sis mesos de presó per un delicte continuat d’abús sexual; quatre anys i tres mesos de privació de llibertat pel presumpte delicte contra la intimitat (de nou, va responsabilitzar els quatre processats d’aquests dos delictes), i la imputació d’un maltractament lleu d’obra per a Alfonso Jesús Cabezuelo. 

A més, aquesta última i l’acusació popular van reivindicar, entre altres penes, una indemnització de 80.000 euros per a la víctima pels danys causats arran dels presumptes fets comesos el maig del 2016. 

Notícies relacionades

El canvi més sorprenent en la qualificació dels fets va ser efectuat per l’acusació popular, exercida per l’associació Clara Campoamor, que va elevar la seva qualificació dels fets d’abús a agressió sexual en el cas de Cabezuelo. 

Per a aquest últim va reclamar cinc anys de privació de llibertat, a l’entendre que el suposat delicte va ser comès amb violència i intimidació. La lletrada delegada del col·lectiu a Andalusia, Patricia Catalina, també va mantenir la petició de tres anys de presó per a Guerrero, Escudero i Prenda per un suposat delicte continuat d’abús sexual. Així mateix, va demanar quatre anys i tres mesos de presó per un presumpte delicte contra la intimitat, i una multa pel delicte de maltractament lleu d’obra en el cas de Cabezuelo.

Temes:

La Manada