Debat del projecte de Pressupostos

El Govern central abaixarà l'IVA de les mascaretes del 21% al 4%.

Amb la rebaixa de l'impost el preu de la mascareta baixa de 96 a 82,5 cèntims

La decisió serà aprovada dimarts en el Consell de Ministres

mascarillas vid 11 141206 / periodico

3
Es llegeix en minuts
Rosa María Sánchez

Punt final al debat sobre al preu de les mascaretes. Com a anunci estrella del primer debat dels Pressupostos del 2021 en el Congrés, el Govern ha confirmat que, finalment, rebaixarà del 21% al 4% l’IVA de les mascaretes de venda al públic. La decisió serà adoptada en la reunió del Consell de Ministres del pròxim dimarts a través d’un reial decret llei i, segons la ministra d’Hisenda, María Jesús Montero, només s’ha pogut prendre després d’haver rebut aquest dimarts un escrit de la Comissió Europea garantint que no s’expedientarà Espanya per aplicar als tapaboques un IVA per sota del que estableix la regulació comunitària.

«Hem obtingut garanties per escrit que Espanya no serà sancionada», ha explicat Montero, que en nombroses ocasions havia al·legat que el Govern no podia abaixar l’IVA de les mascaretes perquè el reglament comunitari ho prohibia, però va assegurar que ho faria si la Comissió Europea li donava via lliure. Aquest permís va arribar, segons Hisenda, dimarts a la tarda, però no va impedir que la portaveu del PSOE al Congrés, Adriana Lastra, proclamés a penes unes hores abans de l’anunci de Montero que la rebaixa de l’impost no es produiria. És més, va acusar Itàlia de saltar-se la llei per haver eliminat el gravamen, una cosa que també han fet Bèlgica i els Països Baixos.

82,5 cèntims per unitat

No obstant, malgrat que es tracta d’una mesura que impedeix la normativa comunitària vigent sobre aquest gravamen, fonts comunitàries citades per Europa Press assenyalen que la Comissió Europea ja va informar el mes de maig que no iniciaria procediments d’infracció contra aquells països que decidissin reduir el tribut sobre els tapaboques.

L’IVA de les mascaretes subministrades als centres sanitaris ja va ser baixat al 0% pel Govern el mes d’abril. Amb aquesta rebaixa del 21% al 4%, el preu de la mascareta quirúrgica de venda al públic passarà dels 96 cèntims actuals a 82,5 cèntims, la qual cosa suposa un estalvi de 13,5 cèntims per unitat (1,35 euros menys en el paquet de 10 mascaretes). Per a una família de quatre membres, en la qual cadascun utilitzi una mascareta per dia, l’estalvi mensual per aquesta mesura és d’uns 16 euros. El tribut espanyol serà més baix, per exemple, que el de països com a Portugal (6%), França (5,5%) i Alemanya (5%).

No obstant, la ministra Montero també ha anunciat que, a més de l’IVA, el Govern promourà un menor preu de venda al públic per a les mascaretes quirúrgiques en la reunió d’aquest dijous de la Comissió Interministerial de Preus de Medicaments. Amb això, la rebaixa de 13,5 cèntims per unitat podria ser una mica més gran. «El Govern estarà vigilant per garantir que (les mesures) es tradueixen en una rebaixa de preus per al consumidor final i no en un marge empresarial més gran», ha advertit la titular d’Hisenda.

Crítiques i aplaudiments

Notícies relacionades

L’anunci del Govern ha sigut aplaudit per partits i associacions de consumidors, tot i que alguns creuen que arriba tard i no es pot vendre com un assoliment, i d’altres consideren que és insuficient. Montero va criticar la «irresponsabilitat» del PP i Vox per presentar esmenes de devolució contra el projecte de Pressupostos i va demanar als grups que facilitin la seva tramitació perquè donaran «certesa, confiança i esperança» en la recuperació i permetran canalitzar els fons europeus, augmentar la inversió i reforçar l’estat de benestar.

«Són uns comptes extraordinaris pel context en el què neixen, per les quanties que contemplen... i és urgent que el país hi pugui comptar per aixecar-se i posar-se dempeus», va argumentar Montero en defensa del projecte de llei, després de repassar les partides de despesa social, que representen el 53,7% del total. El Govern central assumeix el risc que les seves previsions macroeconòmiques no es compleixin en l’actual context de rebrot de la pandèmia, tal com han advertit organismes com el Banc d’Espanya, l’Autoritat Fiscal i la mateixa Comissió Europea.