20 milions, per a Espanya

La UE firma amb Pfizer i BioNTech la compra de la vacuna contra la Covid-19

L'acord contempla que els estats membres puguin adquirir fins a 300 milions de dosis de l'injectable

zentauroepp54676106 file   in this file photo dated wednesday  aug  5  2020  a v200901210923

zentauroepp54676106 file in this file photo dated wednesday aug 5 2020 a v200901210923 / Kirsty Wigglesworth

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Comissió Europea ha donat aquest dimecres el seu vistiplau a l’acord a què han arribat les firmes farmacèutiques Pfizer i BioNTech perquè els estats membres de la Unió Europea (UE) puguin adquirir fins a 300 milions de dosis de la seva vacuna contra la Covid-19. Vint milions serien per a Espanya.

«Estic molt contenta d’anunciar l’acord assolit amb BioNTech i Pfizer per comprar 300 milions de dosis de la vacuna», ha informat la presidenta de la Comissió, Ursula von der Leyen. Amb aquest acord, els 27 països de l’UE

podran adquirir 200 milions de dosis i tenen opció de comprar-ne 100 milions més.

Les compres s’executaran només quan la vacuna sigui autoritzada i considerada efectiva per les autoritats sanitàries de la UE.

Una vegada adoptat el contracte per l’Executiu comunitari, els estats membres podran decidir si participen en l’acord i, en cas afirmatiu, quantes dosis en volen comprar. Una vegada resoltes totes aquestes qüestions, es procedirà a la firma formal del pacte.

A més d’amb BioNTech i Pfizer, la UE ja ha firmat acords amb AstraZeneca, Sanofi i Johnson & Johnson per adquirir també les vacunes que aquests estan desenvolupant. I manté converses amb Moderna, CureVac and Novavax.

Pfizer i Biontech van anunciar dilluns passat que la seva vacuna contra la Covid-19 és eficaç en més del 90%, després de l’«èxit» de la primera anàlisi intermèdia del seu assaig de fase 3. La seva candidata a vacuna basada en ARNm, BNT162b2 contra el SARS-CoV-2 ha demostrat la seva eficàcia contra el coronavirus en participants sense evidència prèvia d’infecció, segons el primera anàlisi d’eficàcia provisional realitzada el 8 de novembre.

Una «veritable» opció

D’altra banda, l’escola de comissaris té previst aprovar aquest dimecres una sèrie d’iniciatives per establir una «veritable» Unió per a la Salut al bloc, que forma part de les mesures impulsades per la institució que presideix l’alemanya Ursula von der Leyen arran de la pandèmia.

Notícies relacionades

En aquest context, Brussel·les presentarà esborranys legislatius per respondre a amenaces greus al terreny sanitari que afectin diversos socis comunitaris, i per ampliar les competències de l’Agència Europea del Medicament (EMA) i del Centre Europeu de Prevenció i Control de Malalties (ECDC).

Totes aquestes mesures seran revelades en una roda de premsa per part del vicepresident de l’Executiu comunitari per a l’Estil de Vida Europeu, Margaritis Schinas, i la comissària de Salut i Seguretat Alimentària, Stella Kyriakides.