SEGONA ONADA DE CORONAVIRUS A ESPANYA

Les comunitats autònomes prolonguen les restriccions i el toc de queda

Els governs regionals opten per diferents models per aplicar el decret de l'estat d'alarma, des del tancament fins a les proves PCR

zentauroepp53637168 control nadeu201030114111

zentauroepp53637168 control nadeu201030114111 / FERRAN NADEU

4
Es llegeix en minuts
David Orihuela

El decret de l’estat d’alarma aprovat el passat 25 d’octubre per lluitar contra la propagació del coronavirus dicta que «els presidents i presidentes autonòmics seran les autoritats competents delegades als seus respectius territoris, i podran decidir el nivell d’aplicació de les mesures d’aquest decret segons la seva situació». D’aquesta manera, cada comunitat ha adoptat mesures més o menys dures. En alguns llocs s’han decretat tancaments perimetrals, i en altres, com a Astúries, el tancament de tota activitat no essencial. I, com a excepció, a les Canàries es demana a tot el que entri a les illes haver-se sotmès a una prova PCR entre 48 i 72 hores abans de la seva arribada.

Els primers quinze dies de toc de queda nacional van finalitzar ahir a la nit, però totes les comunitats han prolongat o fins i tot incrementat aquestes mesures.

És el cas d’Andalusia, que des d’avui mateix prohibeix la mobilitat entre municipis, cosa que se suma al tancament perimetral de tota la comunitat. El Govern de Juanma Moreno (PP) ha ordenat el tancament de tota activitat no essencial des de les 18.00 hores, a excepció de Granada, que diumenge a la tarda es va convertir en la primera província andalusa en tancar hostaleria, comerç i oci. Respecte al toc de queda, a la comunitat andalusa està fixat entre les 22.00 i les 07.00 hores.

l’Aragó, el toc de queda es retarda una hora, fins a les 23.00 hores, i s’aixeca a les 06.00 hores. També s’ha establert un tancament perimetral de la comunitat i s’ha decretat el tancament de les ciutats d’Osca, Saragossa i Terol. L’hostaleria i el comerç no podran estar oberts més enllà de les 20.00 hores, el mateix que les activitats culturals, sotmeses al mateix horari.

Astúries és una de les comunitats que han pres mesures més contundents, com el tancament de tota activitat no essencial durant almenys quinze dies. No es pot entrar ni sortir sense una causa justificada, i a l’interior s’han establert els tancaments perimetrals d’Oviedo, Gijón i Avilés.

A les Illes Balears s’ha prestat especial atenció a Eivissa, on s’ha tancat l’interior dels bars, es prohibeix l’ús de les barres i es redueix a un 50% l’aforament de les terrasses d’hostaleria, que han de tancar a les 22.00 hores, quan comença el toc de queda. A la resta de les Balears el toc de queda és una hora més tard i tan sols s’ha establert el tancament perimetral de Manacor, a Mallorca.

Canàries és on millor situació epidemiològica tenen i, per tant, l’única mesura restrictiva és el tancament d’hostaleria a la una de la matinada, tret d’a Tenerife, que han de tancar una hora abans i on les reunions són limitades a un màxim de 10 persones. Això sí, per entrar a les illes és necessari haver donat negatiu en un test PCR entre 48 i 72 hores abans.

Si a Astúries s’ha tancat l’hostaleria, a Cantàbria només l’interior dels bars, i es pot continuar consumint a les terrasses. La comunitat veïna impedeix, això sí, el trànsit entre els seus municipis i ha fixat el toc de queda entre la mitjanit i les 06.00 hores.

Castella-la Manxa, aquest toc de queda s’avança una hora, fins a les 23.00 hores. L’hostaleria té limitat el seu aforament al 50% i s’ha prohibit el consum a les barres, excepte a Toledo, Conca i Talavera, on no es pot consumir a l’interior dels locals.

Castella i Lleó manté mesures similars a les asturianes, com el tancament perimetral. Ha avançat el toc de queda fins a les 22.00 hores i ha tancat l’hostaleria i els centres comercials. El petit comerç continua funcionant.

Catalunya és model mixt. Està tancada i el moviment entre municipis es prohibeix els caps de setmana. L’hostaleria, els cines, teatres, centres esportius i centres comercials es mantenen tancats.

Al País Valencià, també amb tancament perimetral, l’hostaleria i el comerç tenen limitat el seu aforament a un terç. Als centres comercials s’incrementa fins al 50%.

El País Basc és molt més restrictiu. A més de tancar tots els municipis, ha clausurat bars, restaurants i locals de joc fins al 30 de novembre; això sí, el comerç pot obrir fins a les 21 hores.

Extremadura, els bars no poden utilitzar les barres, però, igual com el comerç, poden ocupar el 40%. Els centres comercials tenen un aforament menor, del 30%.

Galícia ha pres la dràstica mesura de tancar les seves grans ciutats (Ourense, Santiago, Ferrol, la Corunya, Lugo, Pontevedra i Vigo) i 53 municipis més de les seves àrees metropolitanes un mes. També ha tancat l’hostaleria, i les reunions, només per a persones convivents.

Madrid segueix amb restriccions a 41 zones bàsiques de salut. En hostaleria, l’aforament és del 50% a l’interior dels locals i del 60% a les terrasses. A més tots els bars han de tancar a mitjanit.

Múrcia s’ha tancat la comunitat i està prohibit moure’s entre els seus 45 municipis. També s’ha tancat l’hostaleria. El mateix a Navarra.

Notícies relacionades

La Rioja, a més del tancament s’ha decretat el confinament de Logronyo i Arnedo, on s’ha tancat hostaleria. A la resta, els bars obren fins a les 22 hores.

Ceuta i Melilla també estan tancades. A més, en aquesta última s’ha posat hora de tancament a l’hostaleria a les 21.00 hores, i s’ha prohibit l’ús de pipes, xixes, pipes d’aigua o similars a la via pública o en espais a l’aire lliure, incloses les terrasses i espais tancats d’ús públic.