LA LLUITA CONTRA LA SEGONA ONADA

Catalunya arribarà al pic assistencial aquesta setmana i preveu una tercera onada a l'hivern

La Conselleria de Salut avisa del risc d'aixecar les restriccions abans d'hora

«Necessitem mes temps. No podem córrer. La tensió hospitalària és molt elevada», defensa Vergés

06/11/2020 Personal sanitario visita a un enfermo ingresado en la Unidad de Cuidados Intensivos -UCI- del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, integrado en la Red Hospitalaria de Utilización Pública de Catalunya, en Barcelona, Catalunya (España), a 6 de noviembre de 2020. Ahora que la región pasa por la segunda ola de la pandemia, la Consellería de Sanidad de Catalunya confirma que a día de hoy la red de unidades de cuidados intensivos (UCI) del sistema está al 87% de su capacidad y Catalunya ha registrado 290.244 casos confirmados acumulados de coronavirus.

06/11/2020 Personal sanitario visita a un enfermo ingresado en la Unidad de Cuidados Intensivos -UCI- del Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, integrado en la Red Hospitalaria de Utilización Pública de Catalunya, en Barcelona, Catalunya (España), a 6 de noviembre de 2020. Ahora que la región pasa por la segunda ola de la pandemia, la Consellería de Sanidad de Catalunya confirma que a día de hoy la red de unidades de cuidados intensivos (UCI) del sistema está al 87% de su capacidad y Catalunya ha registrado 290.244 casos confirmados acumulados de coronavirus. / David Zorrakino - Europa Press (Europa Press)

3
Es llegeix en minuts
Beatriz Pérez
Beatriz Pérez

Periodista

Especialista en sanitat, temes de salut

Ubicada/t a Barcelona, Catalunya, Espanya

ver +

Catalunya ha superat ja el pic de contagis d’aquesta segona onada de Covid-19, tot i que no ha arribat encara al pic assistencial, és a dir, al màxim diari d’ingressos en hospitals i unitats de cures intensives (ucis), al qual preveu arribar a finals d’aquesta setmana. Així ho ha afirmat aquest dilluns la consellera de Salut, Alba Vergés, en roda de premsa. Ha dit el mateix el secretari general del departament, Marc Ramentol, qui a més ha advertit que les autoritats sanitàries esperen que es produeixi una tercera onada del virus aquest hivern i ha cridat a no relaxar les restriccions abans d’hora.

Precisament, Salut proposarà aquesta setmana al Procicat prorrogar 15 dies més les actuals restriccions (tancament de bars i restaurants, classes virtuals en universitats, toc de queda i confinaments perimetrals). «La proposta inicial que posarem sobre la taula serà la de prorrogar les mesures actuals», ha avançat Ramentol. 

«Seguim en la tendència dels últims dies de desacceleració de contagis [aquest dilluns s’han registrat 1.919 nous positius i 35 morts] i de velocitat de contagis [està en 0,92]. Estem baixant molt lentament, però el més difícil és consolidar aquesta tendència. Necessitem més temps. No podem córrer. Necessitem mantenir les mesures. A finals d’aquesta setmana arribarem al pic assistencial», ha dit Vergés. Aquest dilluns les persones ingressades en hospitals ja n’eren 2.793, i a les ucis, 578. «La tensió hospitalària continua sent molt elevada», ha advertit la consellera. Les ucis estan plenes al 83% i un 60% de les estan ocupades per pacients Covid.

Per la seva banda, segons ha detallat Ramentol en una entrevista a RAC-1, Salut compta que hi haurà una tercera onada del coronavirus aquest hivern, tot i que no té clar quan es produirà. En aquest sentit, ha instat a no fer una desescalada massa precipitada.

Ha advertit que si la relaxació de les restriccions actuals és «excessivament ràpida» podria provocar una superposició en el temps d’aquesta segona onada de la pandèmia amb la tercera onada, una cosa que seria molt perillosa. Per això ha reiterat que és molt important rebaixar l’impacte de la Covid-19 sobre els hospitals i l’atenció primària aquestes pròximes setmanes per «alliberar la capacitat assistencial de la segona onada».

«Rigorosos amb les mesures»

El mateix ha defensat el coordinador de la Unitat de Seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz: «Podem dir que hem passat el pic de contagis i aquesta setmana veurem a quina velocitat estem baixant. Ens queda encara bastant temps de ser rigorosos amb les mesures per protegir el nostre entorn».

Així, la conselleria preveu mantenir les restriccions un temps indeterminat i, de moment, aixecar-les no sembla estar a sobre de la taula. Salut es marca que l’Rt arribi a 0,8, que Catalunya no pugi de mil contagis diaris i que els pacients Covid en ucis no siguin més de 300 per iniciar la desescalada.

En tot cas, el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha advertit que aquesta és «una carrera de llarga durada». Ha destacat que el confinament nocturn ha aconseguit reduir la mobilitat considerablement, així com el confinament perimetral. La mobilitat ha baixat entre un 80% i un 85% el cap de setmana. 

Notícies relacionades

«Hem notat un augment del trànsit dijous passat, d’un 7% als peatges de la primera corona metropolitana i d’un 15% als peatges de grans vies com l’AP-7. Tenim clar que són famílies que se’n van anar a les seves segones residències de cap de setmana», ha dit Sàmper, que ha anunciat, a més, que la compra de menjar a domicili s’allarga a les 22 hores (abans l’hora màxima eren les 21 hores).

A més, en relació amb la missa del cap de setmana de la Sagrada Família, la consellera Vergés ha demanat evitar aquest tipus de trobades.