NOVES RESTRICCIONS A PARTIR DE DIMARTS

Andalusia tanca l'activitat no essencial a les 18 hores i avança el toc de queda a les 22 hores

La Junta veta la mobilitat entre municipis a partir de dimarts i manté obertes les escoles i instituts

Les mesures seran més exigents a Granada per fer front al creixement de contagis per la Covid-19

analucia / periodico

2
Es llegeix en minuts
Virginia Guzmán

Tancament d’activitats no essencials a partir de les sis de la tarda, avenç del toc de queda a les 10 de la nit i tancament de tots els municipis, dels quals no es podrà sortir sense causa justificada. Són les mesures més importants que la Junta d’Andalusia ha pres aquest diumenge després que el Govern andalús s’hagi reunit amb el comitè d’experts de la pandèmia.

Així ho ha anunciat el president de la Junta d’Andalusia, Juanma Moreno, després d’aquesta reunió. Ha explicat que s’ha decidit mantenir el tancament perimetral dues setmanes més, fins al 23 de novembre, al mateix temps que es prorroguen fins dilluns les mesures ara vigents amb l’estat d’alarma. Això vol dir que a la mitjanit de dilluns a dimarts es tancaran tots els municipis de la comunitat, dels quals no es podrà sortir o entrar sense causa justificada.

De la mateixa manera, es manté el toc de queda, però amb canvis d’horari. Començarà a les deu de la nit i durarà fins a les set del matí. En aquest nou escenari, continuaran obertes les escoles i els instituts, però l’activitat a les universitats haurà de ser telemàtica, excepte en casos de pràctiques.

Revisió cada 15 dies

En el cas de l’activitat no essencial, tots els negocis hauran de tancar les sis de la tarda, com l’hostaleria, que a aquella hora haurà d’estar tancada, una mesura aplicable a tot Andalusia tret de Granada, on la preocupant situació de la pandèmia ha obligat a prendre mesures més dràstiques. A Granada, des de dimarts, es tancarà tota activitat essencial fins al 23 de novembre. Totes aquestes decisions, ha explicat Moreno, s’aniran revisant cada dues setmanes.

El president de la Junta ha assumit que aquestes noves mesures afecten l’aliment de moltes famílies andaluses, però ha insistit que cal trobar un punt d’equilibri «per garantir l’assistència sanitària i salvar llocs de treball i empreses». «Són mesures dures i difícils, que ningú es pensi que es prenen a la lleugera». «Les prenem per salvar vides i poder recuperar l’activitat econòmica al més aviat possible».

L’ajuda del Govern central

En aquest sentit, Moreno ha demanat la col·laboració del Govern d’Espanya, al qual ha reclamat un pla de rescat per ajudar el sector serveis. La Junta, segons ha anunciat, ja s’ha posat a treballar en un pla per rescatar el sector serveis, un pla al qual ha demanat que se sumin ajuntaments i diputacions de la comunitat. «Assumim amb responsabilitat i lleialtat nostres competències i, amb la mateixa lleialtat, demanem al Govern que assumeixi les seves competències», ha incidit Moreno, que ha recordat que és l’Executiu central el que ha de fer complir les normes.

Notícies relacionades

El president també ha aclarit que el  el nombre màxim de persones que es poden reunir són sis, mentre ha recordat que la Junta no té competències per decretar un confinament domiciliari.

Perquè els ciutadans d’Andalusia puguin saber en quina situació es troba la seva localitat, la Junta ja ha activat un mapa interactiu en municipi a municipi a la web https://www.mapacovid.es.