EDUCACIÓ EN TEMPS DE LA COVID

PCR als instituts: autoprova dels alumnes sota supervisió sanitària

El Govern aclareix que els professors no s'encarregaran de realitzar la prova després de les queixes dels sindicats

Salut assenyala que el personal mèdic, en ple apogeu de la pandèmia, s'ha de dedicar a la part assistencial

GRAFCAV8604. VITORIA, 07/09/2020.- Los alumnos vascos hasta segundo de la ESO vuelven a las aulas este lunes entre medidas preventivas para evitar el contagio de la covid-19, en un arranque atípico del nuevo curso escolar donde las mascarillas, la distancia social y los geles hidroalcohólicos son protagonistas En la imagen una profesora saluda con el codo a los nuevos alumnos. EFE/ Jon Rodriguez Bilbao

GRAFCAV8604. VITORIA, 07/09/2020.- Los alumnos vascos hasta segundo de la ESO vuelven a las aulas este lunes entre medidas preventivas para evitar el contagio de la covid-19, en un arranque atípico del nuevo curso escolar donde las mascarillas, la distancia social y los geles hidroalcohólicos son protagonistas En la imagen una profesora saluda con el codo a los nuevos alumnos. EFE/ Jon Rodriguez Bilbao / JON RODRIGUEZ BILBAO (EFE)

3
Es llegeix en minuts
Carlos Márquez Daniel
Carlos Márquez Daniel

Periodista

Especialista en Mobilitat, infraestructures, urbanisme, política municipal, medi ambient, àrea metropolitana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb Josep Bargalló passa que sovint no pot evitar els clàssics deixos de professor d’institut. Aquest divendres li tocava torejar amb la controvèrsia creada entorn de les proves PCR de frotis nasal realitzades a les escoles als xavals de més de 12 anys, els que estiguin en secundària, batxillerat o formació professional, i abans d’intentar aclarir les coses ha dit el següent: «De vegades no ens expliquem bé, i hi ha ocasions en què no se’ns entén bé. Ara intentaré explicar-me bé i espero que m’entengui bé». Estava una mica molest, no ens enganyarem. El conseller d’Educació ha aclarit que els estudiants es faran ells mateixos la prova, però sota la supervisió d’una persona de l’àmbit sanitari. La culpa la té l’evolució de la pandèmia, que no permet destinar personal mèdic a altres menesters que no sigui combatre la Covid en primera línia.  

Segons Bargalló, el Govern sempre «ha valorat que hi ha d’haver personal sanitari» en el moment de realitzar els cribratges a les escoles. Això, no obstant no li havia quedat tan clar a la comunitat educativa, que s’havia queixat d’haver d’assumir una tasca que transcendeix al seu negociat vinculat a l’ensenyament.

El conseller ha admès que potser hi va haver una mica de «precipitació» en les explicacions inicials i ha assegurat que la coordinació amb Salut (les dues conselleries estan en mans d’Esquerra) és absoluta i recíproca. Fins ara es desplaçava als centres una unitat mòbil amb diversos professionals que realitzaven el frotis nasal, i ara només anirà un sanitari o una persona que formi part d’alguna de les oenagés que estan donant un cop de mà amb els rastrejos i el cribratge, com Open Arms. Aquesta persona serà, de fet, la responsable de traslladar les proves al centre de salut de referència, on seran analitzades. 

Test exitós

Notícies relacionades

En declaracions als mitjans després d’una visita a l’institut la Garrotxa d’Olot (Girona), Bargalló ha aclarit que els professors «no tocaran les proves ni hi participaran físicament», més enllà de prendre’s les mostres a si mateixos, com a membres del grup bombolla. I sobre l’autotest, el funcionament no té gaires secrets: «Et rentes les mans, agafes un sobre, treus el tub, treus l’escombreta, la passes pels dos orificis nasals, la tornes al tub que tornes a col·locar al sobre i ja està feta la prova». Per comparar la proposta, estudiants de diverses escoles ja s’han fet la PCR a si mateixos i en el 100% dels casos la mostra es va recollir de manera correcta i va poder ser analitzada sense problema. 

El mètode ja s’ha provat en alguns instituts i en tots els casos la prova s’ha comparat amb èxit

Marc Ramentol, secretari general de Salut, també aquest matí, a preguntes dels periodistes, ha explicat que aquesta nova manera de procedir s’anirà introduint de manera gradual, i que el nivell d’acompanyament per part de professionals es farà en funció de les necessitats que concreti cada centre educatiu. Jacobo Mendioroz, un altre alt càrrec de la mateixa conselleria, ha recordat que durant la fase de mitigació del virus «és necessari garantir l’atenció sanitària dels contagiats que arriben als centres de salut». «Els sanitaris –ha prosseguit– són un recurs extremadament valuós i han d’intentar centrar-se en l’atenció mèdica, que és la seva especialitat. Això no implica renunciar a seguir amb el que fèiem, però sí que obliga a fórmules que no impliquin sobrecarregar la part assistencial».