Euskadi tanca l'hostaleria i avança el toc de queda a les 22 hores

Cada 15 dies s'avaluarà l'efecte d'aquestes mesures, que entren en vigor aquest dissabte i seran vigents tot el mes

bar

bar

2
Es llegeix en minuts

El País Basc tancarà des d’aquest dissabte els establiments d’hostaleria i restauració i avançarà a les deu de la nit el començament de les restriccions de mobilitat nocturna com a mesures per intentar parar la transmissió comunitària de la Covid-19.

El ‘lehendakari’, Iñigo Urkullu, ha presidit una reunió del consell assessor del Pla de Protecció Civil d’Euskadi i després ha comparegut per anunciar l’enduriment de les restriccions vigents actualment a Euskadi amb l’objectiu de frenar els contagis de Covid-19, una pandèmia que ha arribat, per primera vegada, una taxa de positivitat del 10%.

El decret, que en principi estarà en vigor al llarg de tot aquest mes i es publicarà aquest divendres al Butlletí Oficial del País Basc i entrarà en vigor dissabte, avança una hora l’activació del toc de queda però es manté la durada fins a les 06.00 hores.

A més, es decreta el tancament de l’hostaleria i dels restaurants, tot i que queden exclosos els menjadors dels hotels i altres allotjaments per al servei dels seus residents. A més, es podrà portar menjar a domicili o recollir-lo amb cita prèvia fins a les nou de la nit i s’exclouen de la prohibició les gasolineres i àrees de servei, els centres sanitaris i residències, i els menjadors escolars i laborals.

També es tancaran els establiments de jocs i apostes.

A partir de dissabte es limitaran les activitats socioeconòmiques des de les nou de la nit, cosa que afectarà tots els establiments comercials a excepció de les farmàcies i les estacions de servei. Abans d’aquesta hora també s’hauran d’acabar totes les activitats i espectacles culturals.

Gimnasos i centres esportius

El Govern Basc també redueix l’aforament als centres de culte al 35% i suspendre qualsevol activitat esportiva de grup, a excepció de la competició professional o semiprofessional, així com prohibir l’assistència a esdeveniments esportius.

Sobre això, es matisa que es podran portar a terme cursos o activitats programades en gimnasos, clubs esportius, piscines i poliesportius sempre que es facin amb mascareta, en grups màxims de sis persones i amb un aforament del 40%.

El decret estableix l’horari màxim de sortida del transport públic a les 22.30 hores, tot i que queda exclòs d’aquesta limitació el fet amb taxi o vehicle amb conductor.

«Amenaça en potència de saturació hospitalària»

El ‘lehendakari’ ha explicat que hi ha una creixent i preocupant transmissió comunitària del virus que està fent que creixi l’impacte assistencial en l’ocupació hospitalària i de llits d’uci, i ha afirmat que, tot i que no hi ha un risc de «col·lapse imminent, sí que és una amenaça en potència de saturació hospitalària».

Notícies relacionades

Per això, ha assegurat que era «imprescindible» adoptar noves mesures i fer-ho «ara» per trencar la cadena de transmissió de la pandèmia.

Cada 15 dies s’avaluarà l’efecte que hagin pogut tenir aquestes mesures en l’evolució de la pandèmia i per tant també s’estudiaran a finals de novembre per veure si s’han de mantenir o si es poden desactivar progressivament en cas que s’aconsegueixi una corba descendent dels contagis.

Temes:

Coronavirus