L'avenç de la Covid

Ceuta demanarà el confinament domiciliari i el tancament de tota activitat no essencial

Castella-la Manxa reconeix que la mesura està sobre la taula

zentauroepp55514367 coronavirus barcelona201023100001

zentauroepp55514367 coronavirus barcelona201023100001 / NACHO DOCE

2
Es llegeix en minuts

Més autonomies aposten pel confinament domiciliari. El Govern de Ceuta que lidera Juan Vivas (PP) demanarà aquest dimecres formalment en el Consell Interterritorial de Salut al ministre de Sanitat, Salvador Illa, que permeti l’establiment de mesures de confinament domiciliari i tancament de l’activitat no essencial a la ciutat autònoma per contenir la propagació de la pandèmia del coronavirus. 

Així s’ho ha avançat aquest dimarts als grups de l’oposició en una reunió extraordinària de la Junta de Portaveus de l’Assemblea el president de la Ciutat, que considera oportú plantejar la sol·licitud malgrat la resposta negativa que han rebut ja els seus homòlegs de Melilla i Astúries com una manera de deixar palesa la «gravetat» de la situació sanitària a Ceuta i els seus nivells de transmissió comunitària.

La localitat espanyola nord-africana, amb 85.000 habitants, suma 525 casos actius amb coronavirus i 27 de morts des de la declaració del primer estat d’alarma, el 85% des de finals d’agost i l’últim aquest dimarts. L’Hospital Universitari de Ceuta acull actualment 45 pacients ingressats, vuit a l’uci (ocupada en un 47% per contagiats de la Covid), 32 en planta i cinc a urgències.

L’Executiu regional, competent només en matèria de Salut Pública, ha adquirit 12.500 tests d’antígens amb què pretén reforçar la capacitat de diagnòstic del Ministeri de Sanitat, que fa a Ceuta menys PCRs per setmana per cada 100.000 habitants (1.125) que qualsevol altra autonomia tret de les Canàries, malgrat que la seva ràtio de positivitat és la més alta del país (33,8%).

A Castella-la Manxa està sobre la taula

El conseller castellanomanxec de Sanitat, Jesús Fernández Sanz, ha assegurat que en aquests moments «és més important que mai una coordinació nacional» per fer front a la pandèmia i que el confinament domiciliari «està sobre de la taula», tot i que ha advocat per esperar els resultats de les mesures preses. 

Així s’ha pronunciat Fernández Sanz en una entrevista a ‘La hora de La 1’ de TVE, de la qual s’ha fet ressò la Conselleria de Sanitat en una nota de premsa. 

Notícies relacionades

«La coordinació ha de ser nacional, després la presa de mesures s’ha de fer entorn de les dades que hi ha en cada comunitat autònoma», ha afirmat el titular de Sanitat. 

Catalunya no ho contempla

Catalunya no contempla un confinament total perquè ja aplica mesures dures que estan donant resultats.  «Creiem que amb les mesures que hem aplicat, que són de semiconfinament, hem reduït molt la mobilitat. I creiem que seran suficients per controlar els contagis i recuperar la normalitat», ha explicat aquest dimarts la consellera Meritxell Budó.