CONTRA LES RESTRICCIONS

Disturbis a Barcelona contra mesures anti-Covid: 14 detinguts i 20 mossos ferits

Centenars de manifestants tenen un violent enfrontament contra la policia després d'una protesta per les mesures per contenir la pandèmia

Cremes de contenidors i pedres contra els antiavalots, que continuaven dispersant fins i tot després del toc de queda

sant jaume / periodico

2
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Una concentració en contra de les mesures decretades pels governs espanyol i català per contenir la segona onada de Covid-19 ha acabat en violents enfrontaments amb la policia aquest divendres a la nit. El balanç provisional és de 14 detinguts –gairebé tots per resistència a agents de l’autoritat– i 20 policies ferits lleus. El Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès set manifestants i hi ha hagut danys materials a diversos vehicles policials, amb dues furgonetes inutilitzades.

L’esclat de violència s’ha produït durant una concentració a la plaça de Sant Jaume contrària a les restriccions entre els quals també es trobaven negacionistes. Inesperadament, l’ambient s’ha anat caldejant fins que han començat a llançar tanques i bengales contra els agents dels Mossos d’Esquadra que protegien com de costum l’accés principal al Palau de la Generalitat. La policia ha escombrat els esvalotadors en direcció a la Via Laietana i allà la protesta s’ha dispersat i s’ha multiplicat en diversos focus, a la plaça d’Urquinaona i a prop del Moll de la Fusta, en carrerons del Gòtic i també del Born. 

Els antiavalots ARRO i Brimo han mirat de sufocar-los fent passades ràpides amb les furgonetes que no han servit de gaire. Els manifestants més agressius llançaven pedres i ampolles contra els vehicles i després fugien cap als carrerons. Quan els agents es retiraven, tiraven més llenya a les barricades –fetes amb escombraries dels contenidors i algun element casual com una bicicleta de lloguer– i la protesta es reactivava. Durant aquesta confusió, un cotxe i dos motoristes de la Guàrdia Urbana, que han mirat d’allunyar un grup, han acabat envoltats per aquests i agredits. A l’acudir en el seu auxili un altre cotxe patrulla aquest ha acabat envestint un jove que ha pogut marxar pel seu propi peu. Aprofitant el desconcert, dos establiments comercials han sigut vandalitzats. Del Decathlon del Born diversos joves s’han emportat diverses bicicletes i tricicles elèctrics. 

Superat el toc de queda de les 22.00 hores, els policies continuaven mirant de dispersar els manifestants. Una cosa que han aconseguit cap a les 22.30 hores. Un dels contenidors en flames a Urquinaona ha provocat la caiguda de llums nadalencs. Tècnics de neteja a aquella hora començaven les tasques de recuperació del mobiliari urbà. El conseller d’Interior, Miquel Sàmper, ha assegurat que els Mossos investigaran i perseguiran els autors dels aldarulls. 

Inici pacífic

Notícies relacionades

Abans d’iniciar aquests atacs, la concentració era pacífica i algunes persones portaven pancartes en què es demanava la dimissió del Govern central i del català.

En altres pancartes es podia llegir: «Espanya 2009 - 150.000 morts grip. 2020 - 35.000 Covid. No més mentides», «2019 Espanya - 131 morts per obesitat. 2020 - 35.000 Covid. Llibertat».