catalunya

Restriccions a Barcelona pel coronavirus: ¿què es pot fer i què no?

El Govern decreta un confinament perimetral de Barcelona i la resta de municipis de l'àrea metropolitana els caps de setmana, que regirà des de les sis del matí de divendres fins a les sis del matí de dilluns

Restriccions a Barcelona pel coronavirus: ¿què es pot fer i què no?

Enric Fontcuberta

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Catalunya ha tornat a endurir durant 15 dies les restriccions establertes a Barcelona i part de la seva àrea metropolitana per contenir l’avanç del coronavirus. A més de l’entrada en vigor de les restriccions a la mobilitat hi ha noves mesures que entren en vigor aquest divendres:

Municipis afectats

Les mesures afecten Barcelona ciutat, l’Hospitalet de Llobregat, Montcada i Reixac, Viladecans, el Prat de Llobregat, Sant Boi de Llobregat, Sant Joan Despí, Cornellà de Llobregat, Sant Just Desvern, Esplugues de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Sant Adrià de Besòs, Badalona, Sant Feliu de Llobregat, Gavà i Castelldefels.

Prohibicions

– El Govern deixarà tancats bars i restaurants a Barcelona i tot Catalunya fins mínim el 9 de novembre. Bars i restaurants només podran oferir servei de menjar a domicili o menjar per emportar amb cita prèvia.

– També tanquen gimnasos i centres esportius. I teatres, cines i sales de concerts.

– No es podran prestar serveis que impliquin contacte físic amb els clients, excepte aquells que siguin essencials, sanitaris o sociosanitaris. Es prohibeixen els serveis de tractament de bellesa, excepte els serveis de perruqueria.

– També se suspenen fires, congressos i convencions. I les festes majors.

– Els centres comercials i botigues de més de 800 metres quadrats han de tancar. Als centres comercials es restringeix l’accés i ús a zones recreatives com ara zones infantils, ludoteques o àrees de descans.

– Els serveis religiosos, casaments, enterraments, incineracions i cerimònies de comiat queden limitats a un terç de l’aforament.

– No es permet l’obertura de discoteques, sales de balls i bars de copes amb i sense actuacions musicals en directe. Tampoc podran obrir sales de jocs i casinos.

Recomanacions

– Es recomana que les trobades socials, tant públiques com privades, es limitin a un màxim de sis persones. En el cas d’espais públics, no es permet el consum d’aliments ni begudes.

Limitació de mobilitat

– Es restringeix la mobilitat entre les 22.00 i les 6.00 hores, una norma que ha entrat en vigor a tot Catalunya el dia 15

– A més, entra en vigor el confinament perimetral, que restringeix la mobilitat entre municipis els caps de setmana, des de les 6.00 hores de divendres a les 6.00 hores de dilluns.  La mobilitat està garantida per anar a treballar o a l’escola, així com per a casos de força major.

– Excepcions: dins de les comarques es permetrà la mobilitat per anar a cementiris el 31 d’octubre i l’1 de novembre. I en municipis limítrofs es permetrà la mobilitat en casos de pràctica esportiva individual.

– Es recomana que es limitin els desplaçaments fora del domicili en la mesura que sigui possible, així com la circulació per les vies d’ús públic.

– Fora del domicili, evitar al màxim els contactes socials (trobades amb amics, sortides de cap de setmana) i promoure el teletreball

– Limitar la relació social a la bombolla de convivència (les persones que viuen sota el mateix sostre) i a la bombolla de convivència ampliada (aquells amb els quals solem tenir relacions pròximes i tancades).

– Renovacions de permisos i documentació oficial, així com altres tràmits administratius inajornables. Per a exàmens o proves oficials inajornables.

– Altres situacions de causa de força major o necessitat.

Aforaments limitats

– Reducció al 30% l’aforament dels comerços d’igual o menys de 800 metres quadrats i dels mercats ambulants. Si no és possible, els clients només podran entrar-hi d’un en un.

Notícies relacionades

– Els museus podran obrir només un terç del seu aforament mentre que les biblioteques només per al seu servei de préstec.

– Les activitats docents presencials de les universitats catalanes es limitaran al màxim i la docència teòrica passa a ser virtual.