LA SANTA SEU TANCA LES PORTES

El papa Francesc torna a anul·lar les audiències generals en presència dels fidels

El Vaticà suspèn les trobades públiques després d'haver detectat un positiu per Covid en la reunió de dimecres passat

zentauroepp55632572 papa201029170144

zentauroepp55632572 papa201029170144 / VATICAN MEDIA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El Vaticà ha anunciat aquest dijous que el papa Francesc ha tornat a anul·lar les seves audiències generals dels dimecres en presència dels fidels, que s’havien reprès al setembre després del confinament a Itàlia, arran de l’augment de casos per la pandèmia de Covid-19 al país.

Segons ha indicat el Vaticà, «a partir del dimecres que ve, 4 de novembre, les audiències generals del pontífex tornaran a ser transmeses per internet des de la biblioteca del Palau Apostòlic. Aquesta decisió ha sigut presa perquè s’ha detectat un cas positiu de Covid-19 en l’audiència general del 21 d’octubre, i amb l’objectiu d’evitar qualsevol possible risc futur per a la salut dels participants», han informat. Ja dimecres passat, durant l’audiència celebrada a l’aula Pau VI, només es van admetre pocs fidels per precaució.

El 10 d’octubre passat ja van saltar les alarmes després de detectar quatre positius per Covid entre la guàrdia suïssa que protegeix el Papa, per la qual cosa s’havien suspès tots els permisos i vacances que permetien sortir de l’Estat pontifici.

Audiències suspeses anteriorment

Les audiències generals ja havien sigut suspeses el 7 de març passat, quan a Itàlia es van decretar les primeres mesures de confinament pel començament de la pandèmia de coronavirus. Francesc va continuar celebrant tant les audiències com la pregària de l’àngelus dominical des de la biblioteca del palau pontifici, on ara es tornaran a celebrar.

Durant les audiències posteriors al confinament, el pontífex ha hagut de demanar a les persones que no s’amunteguessin durant les salutacions i que es quedessin assegudes, respectant sempre les mesures de seguretat. El Papa s’ha mantingut a distància dels fidels i no ha baixat a saludar. «M’encantaria baixar a saludar tothom, [...] si ens amunteguem per saludar-nos va contra les normes i les precaucions que hem de tenir per la Covid», va dir dimecres passat. Tot i així, sempre ha aparegut sense mascareta en les audiències, així com els seus col·laboradors i els bisbes presents que el saluden després de l’acte, tret del passat dia 21, quan va decidir posar-se-la.

Actes cancel·lats

A més, el papa Francesc no sortirà del Vaticà per celebrar la missa de difunts del 2 de novembre, com havia fet fins ara, i l’oficiarà al cementiri Teutònic, de forma privada i sense la participació dels fidels. Una cosa que es repetirà en els pròxims esdeveniments i tot sembla indicar que també per Nadal: hi haurà celebracions amb un grup molt reduït de fidels i es limitarà només a pocs convidats.

Les ambaixades han rebut una comunicació per part de la Santa Seu amb indicacions que aquest any no es podran demanar entrades per anar a les misses del període natalici i que la missa del Gall se celebrarà de manera privada.

El missatge de Nadal

Notícies relacionades

De moment, sembla que el 25 de desembre sí que es permetrà l’entrada, tot i que limitada, dels pelegrins a la plaça de Sant Pere per al missatge de Nadal i la benedicció ‘urbi et orbi’ –‘a la ciutat i al món’ o ‘a tot el món’– des del balcó de la lògia central de la basílica.

Una situació que es repeteix en el temps, ja que durant l’últim Diumenge de Resurrecció, en ple confinament total d’Itàlia, el Papa el va haver de pronunciar tot sol a l’interior de la basílica.