galícia

Nadal sense nòria gegant ni mercat ambulant a Vigo

El concurs per al seu muntatge ha quedat desert

L'oposició demana que es reforci la prevenció

noria car 1200

noria car 1200

3
Es llegeix en minuts
Borja Melchor

Ni nòria gegant, ni mercat ambulant, ni atraccions a l’Alameda. El Nadal 2020-2021 de Vigo serà el més atípic que es recorda. És l’adjectiu més freqüent en temps de pandèmia. I és que la nova normalitat té molt de nova i poc de normalitat. L’alcalde, Abel Caballero, va ser l’encarregat de confirmar que un dels punts neuràlgics de les festes deixarà de tenir el protagonisme que havia aconseguit l’any passat. És una conseqüència més derivada de la conjuntura sanitària: es dona a conèixer menys de 24 hores després de decretar-se el segon estat d’alarma en poc més de set mesos, que porta el toc de queda sota el braç.

El concurs per a la instal·lació d’aquests elements estrella del programa festiu ha quedat desert: cap empresa ha presentat ofertes. L’ajuntament podria tornar a publicar el contracte per intentar atraure l’atenció d’alguna firma, però ha preferit optar per la «prudència» malgrat assenyalar l’alcalde que, en cas de licitar-se de nou, «segurament», s’aconseguiria més èxit.

Davant les restriccions que es podrien ordenar des de les autoritats sanitàries per a les dates nadalenques, Caballero va reiterar que s’estudien «diferents escenaris» per desenvolupar el programa amb una seguretat del «1.000%», per això les decisions es prendran en funció de l’evolució de la pandèmia. «No es descarta que fins i tot tot hagi de ser per ‘streaming’», va apuntar, abans de posar com a exemple l’acte d’encesa de la il·luminació. «Si els ciutadans d’Espanya i d’Europa no poden venir a Vigo, el Nadal de Vigo anirà a casa seva. Aquest és el nostre eslògan», va argumentar.

Preguntat per la instal·lació de l’enllumenat, que va començar en la segona quinzena d’agost, l’alcalde va remarcar que s’està portant a terme perquè és un treball contractat «fa dos anys» –aquests diners no es poden dedicar a altres partides– amb un preu «molt satisfactori» i «tot Espanya» ho està fent. Al seu torn, va detallar que ja està muntant un sistema de càmeres per controlar el nombre de persones que hi ha als principals carrers adornats del centre de la ciutat. Caballero va apuntar que, «en termes de color», serà un Nadal amb «gran brillantor», però hi haurà limitacions «perquè la seguretat sigui del 1.000%». Hi haurà aforaments en determinats espais i, com va succeir a l’estiu amb el sistema de quadrícules desplegat a les principals platges, el govern municipal s’encarregarà de garantir que Vigo i els visitants respectin les distàncies interpersonals.

Notícies relacionades

La nòria, el mercat ambulant i les atraccions no són les primeres baixes del programa nadalenc d’aquest any. S’afegeixen a una llista en què ja hi havia el Pessebre Monumental –a la Casa das Artes– i el Poblat de Nadal –a la Casa Galega da Cultura–. En aquest cas, l’ajuntament ha decidit cancel·lar el muntatge per tractar-se d’activitats que es desenvolupen en espais interiors.

Una altra novetat que contempla per ara el pla festiu és la cavalcada de Reis «estàtica». No hi haurà desfilada pels carrers, però Melchor, Gaspar i Baltasar sí que estaran en un, molt ample i molt llarg –encara sense especificar–. En aquest cas, seran els assistents els que es moguin, i no els Reis d’Orient. Per a això, hauran de caminar formant una fila ordenada: la posició que haurà d’ocupar cada persona estarà marcada a terra. A més, l’arbre gegant no s’aixecarà a la Porta do Sol a causa de les obres d’humanització: la seva nova ubicació serà Policarpo Sanz. La idea del govern local és que els assistents puguin disfrutar del joc de llums i color establerts en cadires disposades en un perímetre tancat i controlat de 1.150 metres.

Temes:

Galícia