segons els experts

Els contagis reals a França són uns 100.000 diaris

El Consell Científic gal adverteix que el país «està en una situació molt difícil, fins i tot crítica»

zentauroepp54675961 paris  france   28 08 2020   people wearing protective face 200828171428

zentauroepp54675961 paris france 28 08 2020 people wearing protective face 200828171428 / IAN LANGSDON

2
Es llegeix en minuts
Efe

El nombre de contagis reals a França ronda els 100.000 diaris, pràcticament el doble dels 52.010 que es van notificar aquest diumenge i que van marcar el quart rècord consecutiu, segons el Consell Científic que aconsella el Govern.

El seu president, Jean-François Delfraissy, va donar aquestes estimacions aquest dilluns en una entrevista a l’emissora RTL en la qual va remarcar: «Estem en una situació molt difícil, fins i tot crítica».

Delfraissy, que va recordar que des de començaments de l’estiu l’organisme que presideix havia advertit que hi hauria una segona onada a la tardor i que no se li va fer gaire cas, va explicar: «Nosaltres mateixos estem sorpresos per la brutalitat del que està passant».

«Aquesta onada –va precisar– està envaint el conjunt d’Europa», incloent-hi «els bons alumnes» com Alemanya i Suïssa, i probablement es deu a la caiguda de les temperatures.

Sobre la necessitat de recórrer a un confinament, no va voler pronunciar-se directament amb l’argument que això són «decisions essencialment polítiques», però va assenyalar que hi ha dues possibles opcions en l’actual situació.

La primera seria «un toc de queda molt més massiu» que el que s’està aplicant a dos terços de la població francesa que viuen en 54 del centenar de departaments del país entre les 21.00 i les 6.00 hores. És a dir, un tancament nocturn de més hores i en una àrea geogràfica més àmplia.

La segona opció seria un confinament general però «menys dur» que el que es va aplicar en la primera onada entre el març i el maig que permetés continuar treballant, tot i que privilegiant el teletreball i mantenint l’activitat escolar. A més, aquest confinament aniria seguit d’una desescalada amb toc de queda.

Delfraissy va reiterar la seva oposició a decretar un confinament obligatori només per a les persones grans o les que tenen antecedents mèdics que els fan més susceptibles de tenir formes greus si es contagien de la Covid-19.

Notícies relacionades

Però va puntualitzar que, sigui quin sigui l’escenari, la seva protecció ha de ser un element central de l’estratègia i aquestes persones «han de limitar el nombre de contactes».

El Govern ha d’avaluar aquesta setmana l’impacte que està tenint el toc de queda nocturn i ha anticipat que si ajusta el dispositiu serà per endurir-lo. El president francès, Emmanuel Macron, va parlar divendres de la possibilitat de «confinaments locals o més amplis».