LA LLUITA CONTRA EL CORONAVIRUS

L'OMS adverteix de l'«augment exponencial» de la pandèmia

El cap de l'organisme alerta que amb l'arribada de l'hivern, l'hemisferi nord s'enfrontarà a un moment crucial

A member of the medical personnel holds a hand of a patient suffering from the coronavirus disease (COVID-19) who is treated at the CHIREC Delta hospital, in Brussels, Belgium October 23, 2020. REUTERS/Yves Herman

A member of the medical personnel holds a hand of a patient suffering from the coronavirus disease (COVID-19) who is treated at the CHIREC Delta hospital, in Brussels, Belgium October 23, 2020. REUTERS/Yves Herman / YVES HERMAN (REUTERS)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

L’Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat de l’«augment exponencial de casos de Covid-19» en un moment en què la segona onada de la pandèmia envesteix Europa amb nova virulència. «Massa països estan veient un augment exponencial de casos de Covid-19 i això està portant que els hospitals i les unitats de cures intensives funcionin prop o per sobre de la seva capacitat», ha remarcat el cap de l’OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, en una conferència de premsa virtual.

«I amb prou feines som a l’octubre», va afegir per emfatitzar que amb l’arribada de l’hivern, l’hemisferi nord s’enfrontarà a un moment crucial en la lluita contra el coronavirus. Fins ara, la Covid-19 ha infectat prop de 42 milions de persones a tot el món i ha deixat 1,1 milions de morts, dels quals una cinquena part s’han registrat als Estats Units.

A Europa, alguns països ja arriben a unes taxes d’infecció més elevades que durant la primera onada de la pandèmia, al març i l’abril. En aquest moment, i segons el Centre Europeu per a la Prevenció i el Control de les Malalties (CDC), l’evolució de la pandèmia suscita una «greu preocupació» a 23 països dels 27 que componen la Unió Europea (UE), així com al Regne Unit. Només se salven Finlàndia, Xipre, Estònia i Grècia. Fa un mes, només set països europeus eren en aquesta llista vermella.

Nou epicentre a Europa

Brussel·les Valònia, la regió francòfona de la qual Lieja és una ciutat important, ara són els epicentres de la crisi renovada d’Europa. «Estem perdent. Estem desconcertats. Estem amargats», va dir Benoit Misset, cap de la unitat de cures intensives de l’Hospital Universitari de Lieja, on alguns dels seus empleats han de treballar malgrat haver contret ells mateixos la Covid-19 de manera asimptomàtica.

«És una guerra de trinxeres», amb la diferència que «no són bombes, és un virus» i «és el virus el que afirmat, no nosaltres, ni els polítics, ni els científics» ha dit Misset a l’agència AFP.

França, que va estendre el toc de queda a 46 milions de persones, divendres va superar el llindar d’un milió de contagis des de l’inici de l’epidèmia, i la situació continua degradant-se, amb més de 40.000 casos nous registrats en 24 hores. El cap del grup d’hospitals públics de París va advertir que la segona onada podria ser pitjor que la primera, mentre el Govern ha ampliat el toc de queda nocturn per cobrir més de dos terços de la població.

Notícies relacionades

A Espanya, el president del Govern, Pedro Sánchez, va estimar que el «nombre real» de contagis al país és de més de tres milions i ja enllesteix una nova declaració de l’estat d’alarma perquè les autonomies, Catalunya entre elles, puguin decretar un toc de queda als seus territoris a fi de doblegar la corba. La Comunitat de Madrid ha prohibit les reunions familiars des de la mitjanit fins a les 6 del matí.

Al Regne Unit, el país més castigat d’Europa amb més de 44.000 morts confirmats, a Gal·les va entrar en vigor un segon confinament general divendres a la tarda. Dijous, Irlanda es va convertir en el primer país europeu en reconfinar per complet la seva població, per un termini de sis setmanes, durant les quals els comerços no essencials es mantindran tancats, no així les escoles.