Emergència sanitària

Open Arms i Creu Roja fan cribratges a escoles per descongestionar els CAPs

Es tracta d'entitats que aporten la infraestructura que ja tenen

zentauroepp54936277 soc viladecans200915095541

zentauroepp54936277 soc viladecans200915095541

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Voluntaris de l’oenagé Open Arms i de la Creu Roja col·laboren en els cribratges de Covid-19 als centres educatius de Catalunya, per «descongestionar l’assistència primària» (CAP), el volum de treball dels quals és «ingent», ha afirmat la consellera de Salut, Alba Vergés.

La consellera ha presentat aquest divendres, junt amb el conseller d’Educació, Josep Bargalló; el director de Proactiva Open Arms, Òscar Camps, i el coordinador autonòmic de Creu Roja a Catalunya, Enric Morist, el conveni de col·laboració entre l’administració catalana i les dues entitats i que ja està en funcionament des de fa tres setmanes.

En la presentació, el conseller d’Educació ha reconegut que a causa de la pandèmia tots els serveis públics es troben «en una situació de tensió» i per alliberar els Centres d’Atenció Primària han arribat a un acord amb entitats «solvents» com la Creu Roja i Open Arms per fer els cribratges massius als centres escolars, segons recull Efe.

Es tracta d’entitats que aporten la infraestructura de què ja disposen, com ara personal d’infermeria en el cas de la Creu Roja, equips de protecció individual, material per fer PCRs i vehicles, ha ressaltat Alba Vergés.

Tres setmanes funcionant

La consellera ha concretat que per portar a terme els cribratges als centres educatius Creu Roja aportarà 40 col·laboradors i 20 equips, mentre que Open Arms oferirà 10 equips i 12 vehicles, que es podran desplaçar per portar a terme les PCRs amb una acreditació que facilitarà la conselleria de Salut.

En les tres setmanes que fa que funciona el conveni, la Creu Roja ha fet ja més de 25.000 proves PCRs a 438 escoles, mentre que Open Arms n’ha realitzat unes altres 12.000, que se sumen a les 40.000 que ja ha portat a terme a les residències geriàtriques.

En l’acte de presentació, Òscar Camps ha posat en relleu la qualitat humana dels voluntaris de l’entitat en situacions d’emergència, «ja sigui al mar o anant a fer cribratges a les escoles i instituts».

Notícies relacionades

Per la seva banda, Enric Morist ha agraït la «confiança» que l’Administració ha dipositat en l’entitat per portar a terme els cribratges i ha afirmat: «Ho podem fer sense problemes, ja que estem acostumats a treballar en situacions d’emergència».

El cost del conveni va a càrrec de la Conselleria de Salut, i «és susceptible d’ampliació», ha afirmat Alba Vergés, que ha observat el valor dels protocols i dels cribratges poblacionals que es fan a les escoles, com una «eina de salut pública que permet poder arribar a tota la comunitat».