RETARDAR EL RELLOTGE

Canvi d'hora d'octubre 2020: Espanya comença l'horari d'hivern el diumenge 25

El canvi horari de tardor es fa l'últim diumenge d'octubre des de 1996 (abans era al setembre)

Així us afectarà aquest canvi d'hora, pel qual es farà de dia i es farà fosc una hora abans

Canvi d'hora d'octubre 2020: Espanya comença l'horari d'hivern el diumenge 25
Es llegeix en minuts

El Periódico

El canvi d’hora d’octubre del 2020 ja és aquí. Aquest any es produeix diumenge a la matinada 25, quan els rellotges s’hauran de retardar una hora per entrar en l’horari d’hivern.

Quan les agulles del rellotge marquin les tres de la matinada, s’hauran de retardar fins a les dues. La modificació horària de la tardor s’aplica a tots els països de la Unió Europea (UE), per tal d’ajustar la jornada laboral a les hores de llum natural. A partir del diumenge 25 d’octubre es farà de dia i es farà fosc més d’hora, fins que al març es faci el canvi horari de la primavera del 2021. 

¿Quin dia s’ha de canviar l’hora?

El canvi a l’horari d’hivern a Espanya es produeix la matinada de l’últim diumenge d’octubre, que aquest any cau en 25. Això és així des de 1996: abans el canvi d’hora de tardor es portava a terme l’últim diumenge de setembre.

¿S’ha d’avançar o retardar el rellotge?

En el canvi horari de tardor s’ha de retardar el rellotge una hora. El moment exacte de fer-ho és la matinada del dia 25 d’octubre, quan a les tres tornaran a ser les dues. Si preveus estar dormint a aquella hora, el més còmode és retardar tots els rellotges de la casa a l’anar a dormir per llevar-te diumenge amb l’hora real.

¿Com us afectarà l’horari d’hivern?

L’efecte més immediat del canvi d’hora és que es farà de dia i es farà fos una hora abans, per la qual cosa disposarem de menys temps de llum solar a les tardes (i més al matí). Els experts defensen que l’horari d’hivern facilita una millor adequació entre la llum natural i el ritme d’activitat majoritari de la població. Al fer-se dia més d’hora, més gent disfrutarà de llum solar quan es llevi, cosa que suposa un clar benefici en termes de salut.

¿Quins efectes té el canvi en la salut?

El canvi a l’horari d’hivern afecta especialment les persones amb patologies, els nadons lactants i les mascotes. Els efectes del canvi en els bioritmes resulten similars però menys bruscos que el fenomen ‘jet-lag’, que es produeix després d’un llarg viatge. Al despertar-se, quan el rellotge biològic marca l’hora a la qual s’està acostumat, és quan es produeixen alteracions, tot i que en poc temps l’organisme ho compensa i s’adapta. 

¿Quant s’estalvia amb el canvi d’hora?

Un dels arguments que avalen el canvi horari són les dades que aporta l’Institut per a la Diversificació i Estalvi de l’Energia (IDAE), que estima que l’estalvi energètic potencial és d’un  5% només a Espanya. Aquest percentatge representa, aproximadament, uns 300 milions d’euros. D’aquesta quantitat, 90 milions correspondrien al consum domèstic (uns 6 euros per llar), i la resta, a la indústria o a la il·luminació d’edificis de serveis.

¿Serà l’últim canvi d’hora?

El canvi d’hora d’octubre del 2020 no serà l’últim. La Comissió Europea s’havia fixat en principi l’objectiu de posar fi als canvis el 2019, però el pla era massa ambiciós i el Parlament Europeu va proposar després que l’últim any amb canvi d’hora sigui el 2021 (una cosa que a hores d’ara sembla difícil). La voluntat dels eurodiputats és que els països que es quedin amb l’horari d’estiu facin l’últim canvi el març de l’any vinent, i els que optin pel d’hivern, a l’octubre.

¿Amb quin horari es quedarà Espanya?

No està gens clar. El comitè d’experts nomenat pel Govern central per decidir si Espanya es queda amb l’horari d’hivern o amb el d’estiu no es posa d’acord sobre què és el millor. Per això, l’Executiu ha obert un període de reflexió fins al 2021, l’any acordat en teoria per les autoritats europees per resoldre el tema.

Et pot interesar

¿Quina és la història del canvi d’hora?

El canvi d’hora es remunta a la dècada dels 70, amb la primera crisi del petroli, quan alguns països van decidir avançar el rellotge per aprofitar millor la llum natural del Sol i consumir menys electricitat (Espanya va introduir el canvi horari el 1974). El 1980, la Comunitat Econòmica Europea –a la qual Espanya encara no pertanyia– va publicar la primera directiva per posar ordre sobre el tema als diferents països.