Davant el col·lapse del sistema

Irlanda, desbordada, demana als positius que facin el seu propi rastreig de contactes

El Govern va decretar dilluns l'alerta màxima del pla contra la pandèmia, amb un confinament que entrarà en vigor aquest dijous i durarà sis setmanes

dubli

dubli / Niall Carson (AP)

2
Es llegeix en minuts
Efe

El Govern irlandès demanarà a més de 2.500 casos positius de Covid que identifiquin pel seu compte aquells amb els que han estat en contacte, davant el col·lapse del sistema de rastreig de les autoritats sanitàries.

El Servei Nacional de Salut d’Irlanda (HSE, per les sigles en anglès) va confirmar que enviarà aquest dimecres missatges de text a unes 2.500 persones que van donar positiu durant el cap de setmana passat perquè iniciïn el procés de rastreig.

Hauran de reexpedir aquest missatge de text a les persones amb qui conviuen o han estat en contacte durant més de 15 minuts en els dies anteriors al diagnòstic, que s’estima que podrien ser més de 8.000 persones. 

L’HSE ha reconegut que els seus equips de rastreig i contacte s’han vist desbordats aquest mes per l’augment de la incidència del coronavirus, que se situa ara en més de 260 per cada 100.000 habitants.

En conseqüència, el Govern irlandès, de coalició entre centristes, democristians i verds, va decretar dilluns l’alerta màxima del pla contra la pandèmia, amb un confinament que entrarà en vigor demà dijous i durarà sis setmanes.

Entre divendres i diumenge passat, l’HSE va detectar més de 3.000 nous casos i els va comunicar per missatge de text el positiu, però la majoria no rebrà avui l’habitual trucada de telèfon d’un rastrejador, sinó un segon missatge perquè el passin als seus contactes, als quals recomana que s’aïllin i es facin un test.

Mentrestant, els rastrejadors centraran els seus esforços a seguir la pista de certs sectors poblacionals, com els escolars d’edats compreses entre els 4 i 19 anys, i els d’edat avançada que necessitin assistència directa.

Sistema «reconfigurat»

La responsable de l’Equip Nacional de Proves i Rastreig, Niamh O’Beirne, ha assegurat avui a la cadena pública RTE que el sistema ha sigut «reconfigurat» amb «més eines tecnològiques» i que contractarà 70 nous treballadors cada setmana, fins a adaptar la seva capacitat a 1.500 nous positius diaris.

En aquest sentit, el cap mèdic de l’HSE, Colm Henry, ha confiat que la ciutadania no hagi de fer el seu propi rastreig més enllà d’aquesta setmana, però li ha demanat un esforç perquè «identifiqui els seus contactes tan aviat com sigui possible».

Notícies relacionades

«Sabem que la gent prefereix una trucada personal en un moment que pot ser anguniós i nosaltres també preferim fer aquestes trucades. Estem segurs que continuarem fent-ho en el futur», ha afegit l’expert. 

Les últimes xifres oficials publicades aquest dimarts van indicar que es van registrar 13 noves morts en les 24 hores anteriors, cosa que va deixar el nombre de morts en 1.852, mentre es van detectar 1.269 nous contagis, fins a un total de 52.262.