de calàbria

La policia busca un capo de la 'Ndrangheta que l'Audiència Nacional va deixar lliure per error

Vittorio Raso, de 41 anys, va ser detingut a Barcelona després de ser reclamat per Itàlia per delictes de pertinença a organització criminal, extorsió i tràfic de drogues

L'escapat comptava amb cobertura de la 'Ndrangheta al ser un important membre dins de la seva estructura

zentauroepp54022461 audiencia nacional200707110445

zentauroepp54022461 audiencia nacional200707110445

3
Es llegeix en minuts
Efe

L’Audiència Nacional ha ordenat la recerca i captura d’un destacat membre de l’organització criminal italiana ‘Ndrangheta, la màfia calabresa, que va quedar en llibertat quan va ser posat a disposició judicial a l’estar en aquell moment només acusat d’un delicte d’extorsió. 

Segons ha avançat ‘El País’ i han confirmat a Efe fonts de l’Audiència Nacional, al cap de poques hores de quedar en llibertat, el jutjat en funcions de guàrdia davant de qui havia comparegut va rebre una ampliació dels delictes pels quals Itàlia demana la seva entrega –pertinença a organització criminal i trànsit d’estupefaents, a més d’extorsió–, per la qual cosa va ordenar de nou la seva detenció. 

Però ja va ser massa tard, perquè quan la Policia va anar a buscar-lo havia desaparegut i encara no ha aconseguit trobar-lo. 

El presumpte capo, Vittorio Raso, de 41 anys, va ser detingut a Barcelona per la Policia Nacional en virtut d’una Ordre Europea de Detenció i Entrega (OEDE) de les autoritats italianes per delictes de pertinença a organització criminal, extorsió i tràfic de drogues. 

Dissabte de la setmana passada, el jutjat que estava de guàrdia, aquell dia a càrrec d’Alejandro Abascal, jutge de reforç del Jutjat Central d’Instrucció número 6, va rebre una comunicació sobre el detingut en què se l’informava que era en un hospital a Barcelona i fins dimarts no podia ser posat a disposició judicial. 

En aquells dies, segons les fonts de l’Audiència Nacional, només figurava acusat d’extorsió, per la qual cosa el jutge únicament li va preguntar per aquest delicte, que, al no ser greu, va implicar la seva posada en llibertat. 

No obstant, dues hores després que hagués declarat, va arribar al jutjat un atestat ampliatori amb nous delictes més greus, així que el magistrat va reclamar sense èxit que se’l posés de nou a disposició judicial. 

Segons va informar la Policia en un comunicat arran de la detenció, l’escapat comptava amb cobertura de la ‘Ndrangheta al ser un important membre dins de la seva estructura, ja que ocupava el càrrec de ‘Vangelo’, figura destacada dins de l’organització calabresa que desenvolupa principalment la seva activitat criminal a través del tràfic de drogues i armes. 

La investigació va començar el mes d’octubre del 2018, després que els agents especialitzats en la localització de fugitius de la Policia Nacional van tenir coneixement, gràcies a la col·laboració amb les autoritats d’Itàlia, que un ciutadà italià reclamat per aquest país podria ocultar-se a la província de Màlaga. 

Després de diferents indagacions, els agents van constatar que el fugitiu, que disposava d’una gran cobertura per part de la ‘Ndrangheta, havia fugit de Màlaga per assentar-se a Barcelona. 

El juliol passat, i després de dos anys d’investigació, els agents van tenir coneixement de què podria intentar sortir amb barco de Barcelona amb destinació al Brasil i que un camió podria portar documentació falsa per a ell, així com una gran quantitat de diners en efectiu. 

El fugitiu va ser localitzat i detingut finalment en un barri de Barcelona i es va comprovar que portava un document d’identitat italià fals, per la qual cosa també se li imputa un presumpte delicte de falsedat documental. 

Els motius pels quals s’havia emès una Ordre Europea de Detenció i Entrega es remunten al 2016 quan el detingut, formant part de la ‘Ndrangheta, es dedicava a extorsionar les víctimes mitjançant amenaces i violència, per cobrar un interès del 10 % mensual a persones a qui l’organització havia prestat prèviament una suma de diners que solia oscil·lar entre 40.000 i 50.000 euros. 

Notícies relacionades

Després de la detenció del fugitiu, la Brigada Mòbil de Torí va portar a terme alguns registres contra particulars a Itàlia estretament vinculats a l’arrestat. 

Els agents italians es van apoderar de més de 360.000 euros en efectiu, més de 13 quilos d’estupefaents, una pistola, una carrabina i una metralleta, tots d’origen il·legal, així com una gran quantitat de munició.