26 d’oct 2020

Anar al contingut

LA GESTIÓ DELS REBROTS

Restriccions a Catalunya per la Covid: aquestes són les noves mesures

L'augment dels casos de coronavirus porta la Generalitat a adoptar noves limitacions

El Periódico

Les males dades del coronavirus a Catalunya, amb augment de casos, d’hospitalitzats, de crítics i de la taxa de rebrot, han obligat la Generalitat a prendre mesures per frenar la corba, incidint en la reducció de la mobilitat i de la interacció social. El Govern ha presentat aquest dimecres un nou paquet de restriccions que s’aplicaran a partir de la matinada de dijous a divendres i durant 15 diesTancament de bars i restaurantsaforament limitat al 30% als comerços, suspensió de fires i congressos i tancament de parcs i jardins a les 20.00 hores són algunes de les mesures anunciades, que hauran de ser ratificades pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC). S’afegeixen a la suspensió de les competicions esportives i a les classes virtuals a les universitats. Les repassem totes a continuació. 

Tancament de bars i restaurants

Una mesura dràstica i «dolorosa», en paraules de Pere Aragonès: el Govern tancarà bars i restaurants durant 15 dies, fins a final de mes. Les autoritats sanitàries han atès els experts sanitaris, que han advertit que les pròximes dues setmanes són clau per evitar un segon confinament domiciliari. S’ha de reduir al màxim la interacció social. I l’hostaleria, on té lloc la major part de les trobades socials i on no hi ha un registre de les persones que entren i surten, és el sector més afectat. Bars i restaurants només podran oferir servei de menjar a domicili o menjar per emportar amb cita prèvia. El Govern aprovarà en els pròxims dies via decret llei ajuts econòmics per al sector.

Els restaurants d’hotels  només podran donar servei als clients allotjats. Als espais comuns dels hotels l’aforament s’ha de limitar al 50%.

Comerç i gimnasos: aforament limitat

La Generalitat redueix al 30% l’aforament dels comerços i dels mercats ambulants i al 50% l’aforament dels gimnasos. Si no és possible, els clients només podran entrar d’un en un. Centres comercials i locals de més de 400 metres quadrats hauran de tenir sistemes de control de l’aforament. Als centres comercials es restringeix l’accés i ús a zones recreatives com ara zones infantils, ludoteques i àrees de descans. No es podran prestar serveis que impliquin contacte físic amb els clients, excepte aquells que siguin essencials, sanitaris o sociosanitaris. Es prohibeixen els serveis de tractament de bellesa, excepte els serveis de perruqueria.

A més, ordena el tancament de sales de jocs i casinos. 

Cultura

Es limita al 50% l’aforament d’actes culturals. Els assistents hauran d’estar sempre asseguts i amb seient preassignat. El tancament dels locals culturals serà a les 23.00 hores.

Suspeses fires i congressos

També suspèn fires, congressos i convencions durant 15 dies. Les festes majors queden suspeses.

Mobilitat

El Govern demana limitar al màxim els desplaçaments fora del domicili, evitar al màxim els contactes socials (trobades amb amics, sortides de cap de setmana) i promoure el teletreball. «Si no, hi haurà restriccions més severes i un confinament total que el Govern vol evitar», ha assenyalat Pere Aragonès. 

Limitar la relació social a la bombolla de convivència (les persones que viuen sota el mateix sostre) i a la bombolla de convivència ampliada (aquells amb els quals solem tenir relacions pròximes i tancades).

Tancament de parcs i jardins a les vuit del vespre

El pla inclou que parcs i jardins quedaran tancats al públic a partir de les 20.00 hores.

Classes virtuals a les universitats

Les activitats docents presencials de les universitats catalanes es limitaran al màxim i passaran a ser virtuals des d’aquest dijous, 15 d’octubre, i per un període inicial de 15 dies.

Aturada de les competicions esportives

La Unió de Federacions Esportives Catalanes (UFEC) ha comunicat que aquest pròxim cap de setmana s’aturaran les competicions federades, escolars o privades d’àmbit català per contenir els brots de coronavirus. Les federacions catalanes han decidit així parar per reduir la mobilitat dels seus esportistes i, amb això, evitar la possible propagació del virus. Es mantenen els entrenaments i obertes les instal·lacions. L’aturada es prolongarà els pròxims dos caps de setmana (17-18 d’octubre i 24-25 d’octubre).  

Actes religiosos i cerimònies civils

Els actes religiosos i cerimònies civils, incloent-hi casaments, serveis religiosos, cerimònies fúnebres, han de limitar l’assistència al 50% de l’aforament.

Oci nocturn

Se suspèn l’obertura dels locals d’oci nocturn (discoteques, sales de ball, sales de festes amb espectacle, bars musicals, karaokes).

Consum de tabac i alcohol a la via pública

No està permès fumar a la via pública o a l’aire lliure si no hi ha una distància mínima de 2 metres. Aquesta limitació regeix per a qualsevol dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua o similars.

Es prohibeix el consum compartit de begudes alcohòliques a la via pública i en espais oberts.
 

Prohibides les trobades de més de sis persones

Es manté la prohibició de reunir-se més de sis persones. Aquesta restricció afecta tant l’àmbit privat com el públic, en exteriors i en interiors.