CAUSA ARXIVADA

Exculpats els responsables de set residències de les morts per Covid a Madrid

La fiscalia afirma que es van seguir les directrius per al seguiment i derivacions de pacients en el context epidemiològic viscut

Una trabajadora de la Residencia de Mayores Pablo Neruda (C/ Santa Clara, 1, Ciempozuelos, Madrid) habla con una residente durante el Día de los Mayores, una celebración convocada por la Asociación de Víctimas del COVID-19. En Ciempozuelos, Madrid (España) a 28 de junio de 2020. Durante este día se reparten regalos benéficos en las residencias en lotes de productos, y se dedica una adaptación musical de la canción “Contigo aprendíâ€?” realizada por las periodistas y cantantes Candela Palazón y Celia Blanco.

Una trabajadora de la Residencia de Mayores Pablo Neruda (C/ Santa Clara, 1, Ciempozuelos, Madrid) habla con una residente durante el Día de los Mayores, una celebración convocada por la Asociación de Víctimas del COVID-19. En Ciempozuelos, Madrid (España) a 28 de junio de 2020. Durante este día se reparten regalos benéficos en las residencias en lotes de productos, y se dedica una adaptación musical de la canción “Contigo aprendíâ€?” realizada por las periodistas y cantantes Candela Palazón y Celia Blanco. / Jesús Hellín (Europa Press)

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

La Fiscalia de Madrid ha eximit de responsabilitat penal els responsables i el personal sanitari d’almenys set residències de la Comunitat de Madrid denunciades en relació amb la mort de residents per Covid-19. 

El primer decret d’arxivament s’ha conegut aquest dijous, dia 15 d’octubre, i es refereix a les diligències d’investigació obertes el 3 d’abril arran d’una denúncia presentada per l’Associació el Defensor del Pacient contra una residència en la qual van morir 23 persones com a conseqüència de la Covid.

Aquest decret d’arxivament no tanca la via penal, ja que el denunciant pot acudir a un jutjat o a la via civil per reclamar la indemnització que consideri oportuna. 

El representant del ministeri públic addueix que no aprecia en la denúncia fets amb «rellevància penal». Fonts fiscals han assenyalat a Europa Press que aquest mateix criteri s’aplicarà per a almenys set residències més, els decrets d’arxivaments dels quals es coneixeran en els pròxims dies.

Així doncs, a la Fiscalia d’Àrea de Madrid hi ha al voltant de 50 diligències d’investigació sobre aquest assumpte. Segons comenten aquestes mateixes fonts: «En principi, al ser molt semblants, el criteri general és arxivar-les», tot i que precisen que hi pot haver denúncies que es judicialitzin.

En el cas d’aquest primer decret, la fiscalia assegura que la falta de responsabilitat penal en els responsables i treballadors de la residència resulta «especialment aplicable» al personal sanitari que «es va esforçar en la mesura de les seves possibilitats per evitar tant els contagis com l’evolució mèdica desfavorable dels pacients i, sens dubte, la seva mort».

I és que el decret d’arxivament recalca que «en tot moment» es van seguir les directrius per al seguiment i derivacions de pacients en el context epidemiològic subjacent, i es van aplicar els tractaments mèdics prescrits, «per això no es pot parlar d’omissió».

Notícies relacionades

El ministeri públic tampoc aprecia evidències que un tractament amb hidroxicloroquina, com reclama la denunciant, hagués comportat un altre resultat. Recolza aquest argument amb la següent declaració: «Sobretot quan les opinions mèdiques sobre l’efectivitat dels diferents tractaments provats contra la Covid-19 han anat variant en els mesos en què s’ha succeït la pandèmia», i conclou que no s’observen prou elements per interposar denúncia per un possible delicte de denegació d’assistència mèdica, previst i penat a l’article 196 del Codi Penal.

Aquest article fa referència a un tipus penal d’omissió de socors agreujat per la condició de sanitari del subjecte demandat, de manera que es requereix l’acreditació de tots els elements esmentats al decret publicat per procedir.