La lluita contra la pandèmia

El superordinador japonès Fugaku mostra que la humitat influeix en la propagació aèria del coronavirus

L'estudi apunta que el risc de contagi és més gran en condicions seques i interiors durant els mesos d'hivern

La investigació també indica que els protectors facials transparents no són tan efectius com les mascaretes

2020-10-14t131918z 1 lov000maau59x rtrmadv stream-8256-16x9-mp4 health-coronavirus-japan-supercomputer / periodico

1
Es llegeix en minuts
Reuters

La humitat pot tenir un gran efecte en la dispersió de partícules de virus, cosa que apunta un risc més gran de contagi de coronavirus en condicions seques i interiors durant els mesos d’hivern, segons acaba de revelar un superordinador del Japó.

La descoberta suggereix que l’ús d’humidificadors pot ajudar a limitar les infeccions quan no sigui possible ventilar obrint finestres, segons un estudi publicat aquest dimarts pel Centre de Recerca Riken i la Universitat de Kobe.

Els investigadors han utilitzat el superordinador Fugaku per modelar l’emissió i el flux de partícules similars a virus de persones infectades en una varietat d’ambients interiors. La humitat de l’aire per sota del 30% va resultar en més del doble de la quantitat de partícules en aerosol en comparació amb nivells del 60% o més, segons van mostrar les simulacions.

L’estudi també va indicar que els protectors facials transparents no són tan efectius com les mascaretes per impedir la propagació d’aerosols.

Altres descobertes de l’estudi és que els comensals corren més risc de contagiar-se dels que estan al seu costat en comparació amb els que estan a l’altra banda de la taula, i que el nombre de cantants en els cors ha de ser limitat i espaiat.

Notícies relacionades

L’equip de recerca de Riken, dirigit per Makoto Tsubokura, havia utilitzat prèviament el superordinador Fugaku per modelar les condicions de contagi en trens, espais de treball i aules. En particular, les simulacions van mostrar que l’obertura de finestres als trens pot augmentar la ventilació de dues a tres vegades, cosa que redueix la concentració de microbis ambientals.

Hi ha hagut un creixent consens entre els experts en salut que el SARS-CoV-2 es pot propagar per l’aire. Els Centres per al Control i la Prevenció de Malalties (CDC) dels Estats Units van revisar la seva guia aquest mes per indicar que el patogen es pot mantenir en l’aire durant hores.