Oxfam Intermón preveu un milió més de pobres a Espanya a causa de la pandèmia

Espanya superarà els 10 milions de persones en situació de pobresa, segons les dades de l'entitat

L'oenagé demana al Govern que blindi l'educació, la sanitat i els ajuts socials en els pressupostos

zentauroepp53393251 colell200513174102

zentauroepp53393251 colell200513174102 / FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

La crisi econòmica que ha emergit després de la pandèmia mundial del coronavirus torna a encebar-se en els més desfavorits. A Espanya, la pobresa va augmentar en un milió de persones, i supera els 10 milions d’habitants que es troben en aquesta situació. Aquests són els càlculs que ha publicat Oxfam Intermón després d’analitzar el producte interior brut i les dades de l’atur en diversos països. L’entitat exigeix al Govern que protegeixi drets bàsics com la sanitat, l’educació i la protecció social a totes les llars. 

El 2019, el 20,7% de la població a Espanya era pobra. Aquest 2020, després dels devastadors efectes de la pandèmia del coronavirus en l’economia, la pobresa afectarà el 23% de la població, segons les dades d’Oxfam Intermón. En números absoluts, deu milions d’espanyols viuran en l’exclusió social, sumant, en tan sols un any, un milió de persones. Els càlculs que ha publicat avui l’entitat s’emmarquen en un nou informe, ‘Després serà massa tard’, que explica com la pandèmia ha empitjorat la pobresa i accentuat els problemes alimentaris al voltant del món. 

«Milers de persones han sigut més vulnerables als impactes econòmics del coronavirus a causa de dècades de polítiques econòmiques que els han sumit en la pobresa», va lamentar Franc Cortada, director general d’Oxfam Intermón. De fet, l’entitat demana que els nous pressupostos del Govern ajudin els més vulnerables. «Demanem que blindin serveis públics com l’educació i la sanitat i que reforcin la protecció social, especialment ampliant l’ingrés mínim vital», va afegir Cortada. 

Notícies relacionades

AJUTS SOCIALS / La mateixa entitat va demanar a l’Executiu de Pedro Sánchez diverses mesures per acabar amb la precarietat laboral, i per protegir les dones, els joves i les persones immigrants, que consideren que són els col·lectius més vulnerables. D’altra banda, també van plantejar al Govern diverses mesures per recaptar més impostos a les grans fortunes i empreses. 

A la resta del món, l’oenagé calcula que hi ha 55 milions de persones que estan en risc de fam extrema. Especialment Oxfam assenyala set països on l’alerta és màxima: el Iemen, la República Democràtica del Congo, Nigèria, Burkina Faso, l’Afganistan, Somàlia i el Sudan del Sud. De fet, les previsions del Banc Mundial ja apunten que aquest any, i per primera vegada des de l’any 2000, la pobresa extrema augmentarà, i la patiran 115 milions de persones a tot el món.

Temes:

Pobresa