El Govern aprovarà ajuts a la restauració amb una dotació de 40 milions després de les noves restriccions imposades a Catalunya

La consellera Meritxell Budó anuncia que modificaran el Codi Civil per incloure mesures compensatòries per als lloguers dels negocis d'establiments tancats per la pandèmia

zentauroepp55410799 terraza de un bar vac a en barcelona  catalu a  espa a  a 14201014154748

zentauroepp55410799 terraza de un bar vac a en barcelona catalu a espa a a 14201014154748 / David Zorrakino

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha anunciat que l’Executiu aprovarà ajuts per a la restauració amb una dotació inicial de 40 milions d’euros i una nova línia d’avals per cobrir necessitats de liquiditat.

En una roda de premsa juntament amb els consellers Meritxell Budó (Presidència), Miquel Sàmper (Interior) i Alba Vergés (Salut), Aragonès ha anunciat mesures compensatòries després d’acordar tancar tots els bars i restaurants de la comunitat durant 15 dies, reduir l’aforament dels centres comercials al 30% i el dels gimnasos al 50% per intentar contenir l’avenç de l’epidèmia de Covid.

Aragonès ha explicat que dimarts vinent en el Consell Executiu s’aprovaran ajuts directes a establiments en què la restauració sigui l’única activitat i amb menor facturació, amb una dotació inicial de 40 milions d’euros.

El Govern també desplegarà una línia d’avals extraordinaris per cobrir necessitats de liquiditat de tresoreria a partir de 12.000 euros.

Aquesta mesura pretén pal·liar, d’alguna manera, l’impacte econòmic negatiu en un sector fortament castigat per la pandèmia, que ja ha començat les primeres mobilitzacions contra aquesta nova mesura del Govern i que ha anunciat que denunciarà davant la justícia aquest tancament.

Per la seva banda, Budó ha anunciat, així mateix, que s’incorporarà en el Codi Civil català una clàusula anomenada ‘rebus sic stantibus’, amb la finalitat d’«acompanyar aquelles activitats que no podran afrontar el seu lloguer» a causa de les mesures restrictives decretades ara o en el futur.

«Busquem així que en el cas d’una situació com una pandèmia, que requereixi una aturada important de l’activitat econòmica, es puguin posposar, ajornar, els compromisos en el pagament del lloguer mentre l’activitat no generi benefici», ha explicat.

Es vol també «regular el canvi imprevisible de circumstàncies en els contractes de lloguer», de manera que en cas de desacord entre llogater i arrendatari un jutge pugui «adaptar» un nou contracte a les «noves circumstàncies» provocades per l’emergència.

Notícies relacionades

Davant aquests escenaris imprevisibles, ha dit Budó, l’ordenament civil ha de donar una «resposta adequada i idònia».

Sàmper ha resumit en aquest sentit que la voluntat del Govern és «que les condicions que hi havia quan es va firmar un contracte de lloguer», en cas de veure’s modificades «de manera imprevisible» –per exemple a causa d’una pandèmia o un terratrèmol– s’«adaptin» a les noves circumstàncies. Una mesura que, segons ha afirmat, ja contempla la legislació foral de Navarra.