la batalla de la Covid a la capital

Els restaurants de Madrid preveuen facturar més per l'estat d'alarma

La segona jornada de restriccions transcorre sense incidents i amb 7.000 agents controlant les sortides

terrazas llenas en madrid tras decretarse el estado de alarma / periodico

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El segon dia d’estat d’alarma a Madrid transcorre amb una import presència policial en totes les sortides possibles de la ciutat, uns 7.000 agents que comproven, en alguns casos un a un, si els ciutadans que pretenen agafar un tren, per exemple a l’estació d’Atocha, tenen una raó justificada per fer-ho. Les multes en cas d’incomplir les condicions establertes poden ser de fins a 600 euros. Les mesures imposades pel Ministeri de Sanitat han sigut, paradoxalment, un motiu d’alegria per al gremi de la restauració de la capital. Malgrat que es limita el nombre de comensals i s’escurça l’horari d’obertura dels establiments, l’Associació d’Hostaleria de Madrid preveu que el pont del Pilar serà econòmicament «molt bo» a la capital si els madrilenys no poden sortir de la ciutat. Preveuen un increment del 25% en la facturació.

Durant l’operació sortida de divendres, uns 78.000 vehicles van abandonar la ciutat, segons dades de la Direcció General de Trànsit (DGT), la qual cosa és gairebé un 52% menys que el pont del Pilar més equiparable al d’aquest any, el del 2015, en què el 12 d’octubre va coincidir també dilluns. En aquella ocasió, van sortir de Madrid 161.000 vehicles. A la seva manera, les dades de la DGT avalen l’optimisme dels establiments de restauració perquè la ciutat estarà molt més plena que en ponts anteriors. 

La jornada, malgrat la incertesa general que causa el pols que durant els últims dies han mantingut el govern de la Comunitat de Madrid i el Ministeri de Sanitat, transcorre sense més incidents a l’espera de la manifestació que Vox ha convocat per protestar contra l’executiu de Pedro Sánchez amb motiu de la celebració del 12 d’octubre. Un mínim avançament del to en el qual pot transcórrer aquesta protesta es va viure divendres a la nit davant la seu central del PSOE, al carrer de Ferraz, on diverses desenes de manifestants es van reunir en un clima d’elevada violència verbal.

Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid

Notícies relacionades

Per la seva part, el govern d’Isabel Díaz Ayuso ha publicat aquest dissabte al Butlletí Oficial de la Comunitat de Madrid una ordre que entrarà en vigor dilluns i que restringeix la mobilitat a set zones bàsiques de salut que no queden afectades per l’estat d’alarma perquè són municipis de menys de 100.000 habitants. Es tracta d’Arganda del Rey, Sierra de Guadarrama, Colmenar Viejo Norte i Valleaguado, a les quals cal sumar tres on ja s’havien decretat restriccions i que es mantenen a través de la nova ordre, Vila del Prado, Humanes de Madrid i Reyes Católicos.

La part singular de l’ordre publicada al butlletí regional és la longitud del preàmbul, que repassa minuciosament l’esdevingut fins ara i remarca l’encert de les decisions preses per la Comunitat de Madrid en contraposició amb els passos que ha donat el Govern central.