CRISI SOCIAL

Mig milió de catalans han anat a la Creu Roja durant la pandèmia

Durant el mes de maig l'entitat va triplicar el nombre de persones ateses, una dada insòlita des del 2019

«Necessitem pressupostos», demana el coordinador, que augura que les xifres empitjoraran aquest any

zentauroepp55300913 vallirana 07 10 2020  entrevista a mireia le n testimonio af201007195635

zentauroepp55300913 vallirana 07 10 2020 entrevista a mireia le n testimonio af201007195635 / Robert Ramos

1
Es llegeix en minuts
Elisenda Colell

Arran de la pandèmia sanitària del coronavirus, prop de mig milió de catalans han necessitat anar a la Creu Roja per poder aixecar el cap. Una part important d’ells són persones que van perdre la feina i van necessitar omplir el rebost per alimentar les seves famílies, però entre aquestes persones també es compten víctimes de violència masclista o persones que viuen soles i van requerir l’assistència de voluntaris per poder alimentar-se o comprar medicines.

Les dades que ha presentat aquest dimecres l’entitat social en roda de premsa demostren que l’emergència social derivada de la crisi sanitària ha sigut aclaparadora. «És una situació extraordinària que no ens havíem trobat mai abans», ha exposat el president de l’entitat a Catalunya, Josep Quitet. Els registres de l’entitat mostren un repunt dels usuaris atesos, que va viure el seu apogeu el mes de maig, quan 10.378 persones van anar de nou a les portes de l’entitat demanant ajuda. Una xifra que triplica els valors de l’any anterior.

Males perspectives

Notícies relacionades

«Les perspectives són dolentes, aquests registres empitjoraran i hem d’estar tots preparats», ha sentenciat el coordinador de la Creu Roja a Catalunya, Enric Morist. Les perspectives de l’entitat són demolidores, en part perquè calculen que moltes de les persones que estan cobrant un erto cauran a les llistes de l’atur, i perquè moltes persones no han pogut accedir a ajuts socials, especialment l’ingrés mínim vital. «Fem una crida a totes les administracions perquè facin nous pressupostos perquè puguem garantir un sostre i alimentació a totes les famílies. No existeix un pla b i la pandèmia no desapareixerà», ha insistit.

Mentre espera una resposta de l’Administració, l’entitat es prepara per poder assumir la crisi social amb fons propis. Demanen donatius a empreses i particulars, i han fet una crida a la «solidaritat». Durant el confinament, prop de 200 empreses van finançar els més de 10 milions que ha invertit l’ens.