Gominoles i galetes de marihuana

Tres dies per trobar el laboratori de 'Breaking Bad' a Barcelona

Detingut un narco italià que distribuïa per correu postal productes gurmet de marihuana amb la cara del personatge de la sèrie americana

La Policia Nacional sospita que forma part d'una organització internacional que fa transaccions amb criptomoneda

zentauroepp55274936 201005154713

zentauroepp55274936 201005154713

3
Es llegeix en minuts
Guillem Sánchez
Guillem Sánchez

Periodista

Especialista en Successos, tribunals, assumptes policials i de cossos d'emergències

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Com tantes altres investigacions, aquesta va començar per una informació que va rebre la Policia Nacional de Cornellà. Era la següent: a Barcelona hi havia un home que enviava compulsivament paquets per correu postal a Itàlia amb un contingut que no quadrava. «Deia que hi havia calçotets», explica J.V., el cap del Grup 1 de la UDYCO. «¿Qui enviaria tants calçotets a Itàlia?», insisteix l’inspector.  

Un dimarts de mitjans de setembre, la unitat es va presentar en una de les empreses de paqueteria, va donar al taulell el nom del sospitós –un ciutadà colombià amb antecedents per narcotràfic– i va preguntar si havia deixat cap paquet. N’hi havia un. Els policies el van portar fins a la delegació del govern, al carrer de Mallorca, on hi ha un escàner. Tot i que no va resultar possible esbrinar què contenia, la màquina sí que va deixar clar que al paquet no hi havia calçotets. L’inspector va cridar una unitat canina per ensumar-lo i els dos gossos que hi van acostar el morro «van seure»: era droga. El paquet amagava productes elaborats amb marihuana i un embalatge amb el rostre de Walter White, el protagonista de la sèrie Breaking Bad. Era un assortiment cannàbic per a gurmets. ¿Qui estava fabricant una cosa així a Barcelona?

A contrarellotge

L’operació que es va activar en aquell moment es va anomenar ‘Breve’ perquè els enviaments, que viatjaven a través d’empreses legals, oferien al client la possibilitat de seguir en temps real l’estat de la comanda. «És a dir, en menys de tres dies, el comprador podia avisar el traficant que la seva compra no havia arribat i aquest deduir que havia sigut interceptada». El Grup 1 va muntar un dispositiu de vigilància davant oficines de paqueteria que caducaria a les 72 hores. Hi va haver sort. Una de les vigilàncies va detectar un home italià entregant un paquet a nom del sospitós colombià. El van seguir i aquest els va conduir fins a un domicili del carrer de Pau Claris.

El pis era un supermercat cannàbic per a sibarites. «Galetes de marihuana, gominoles amb THC (tetrahidrocannabinol, el principi actiu del cànnabis), polins (gelats líquids a imatge i semblança dels ‘burman flax’), píndoles de THC, llaunes metàl·liques –com les de tonyina– amb cabdells, mig quilo de pols ensucrada amb cocaïnapol·len (haixix de gran puresa) i mel de marihuana concentrada. «Alguns dels productes els rebia ja acabats però d’altres els elaborava ell. El domicili funcionava com a laboratori que, a més, disposava d’un decorat per fer fotografies de la mercaderia i promocionar-la a través de les xarxes socials». Curiosament, no hi havia metamfetamina, la droga sintètica que es cuina a ‘Breaking Bad’. 

Decorat per fer fotografies dels productes cannàbics. / POLICIA NACIONAL

El Grup 1 creu que és impossible que aquest italià actués sol. L’alt grau de sofisticació apunta que ell era només una cèl·lula integrada en un organisme més complex. El cas no es dona per tancat i a partir d’aquest fil la Policia Nacional mirarà d’arribar al cor de la xarxa.

Van quedar arrestats per delictes contra la salut pública i per falsificació documental tant el ciutadà italià com el colombià, que hauria cedit la seva identitat per fer els enviaments. Potser hagin comès també un tercer delicte, contra la propietat industrial. Un dels logos que fingien distribuir –‘Cookies’– és el d’una botiga de roba amb establiments a Barcelona i un altre el de la marihuana ‘Gary Payton’, nom d’un jugador de l’NBA i una marca de cànnabis registrada als Estats Units.

Notícies relacionades

Els compradors demanaven la mercaderia a través d’un xat privat de Telegram –al qual calia ser convidat per entrar-hi–, que tenia com a imatge corporativa la cara de Heisenberg –l’àlter ego de Walter White–. Els pagaments es feien a través de Tokens, una criptomoneda –divisa electrònica– difícil de rastrejar per als cossos policials. «Ho vam saber perquè vam requisar el telèfon i va aparèixer el missatge ‘ha rebut tants Tokens’ a la pantalla». 

Per a l’inspector de Cornellà, amb 27 anys d’experiència, aquest cas és una prova més d’un fenomen conegut: el narcotràfic es mou a gust per internet. Transaccions comercials que no deixen rastre i enviaments per correu postal ordinari. «Això cada dia és més complicat». 

Productes intervinguts pel Grup 1. / policia nacional