MADRID SOTA LA LUPA

Poca afluència el primer dia dels tests massius a les zones confinades

Les proves d'antígens han començat a fer-se al Puente de Vallecas

zentauroepp55170524 coronavirus madrid200929124334

zentauroepp55170524 coronavirus madrid200929124334 / JOSE LUIS ROCA

2
Es llegeix en minuts
Patricia Martín

La Pilar i el José, de 72 i 76 anys eren els primers veïns que aquest dilluns s’han acostat, a les vuit del matí tocades, al centre cultural Lope de Vega, situat al Puente de Vallecas, per fer-se un test d’antígens. Es tracta de la primera tanda de proves que es realitzaran a les zones confinades de la Comunitat de Madrid, amb la previsió d’arribar fins a gairebé un milió, una cosa sense precedents a la regió més afectada d’Espanya per la Covid.

La Pilar i el José van ser citats dilluns per SMS, perquè acudissin aquest dimarts a les nou del matí, però han arribat bastant abans, pensant que hi hauria molta cua. No ha sigut així, tot just una vintena de persones esperaven al seu costat. Res a veure amb les cues quilomètriques que es van formar quan l’administració regional va citar més de 66.000 professors, abans de l’inici de curs, a fer-se un test d’anticossos.

Tot i això, en aquesta ocasió, s’han citat a una quota inferior, unes 80 persones a l’hora, amb la previsió de fer, de moment, 1.000 tests al dia. En el torn del matí, de 500 persones citades, només han acudit 157 (el 31%) i només hi ha hagut un positiu. La falta d’assistència pot deure’s al fet que la prova és voluntària i molta gent ha de treballar o atendre altres assumptes a l’hora de la cita. No obstant, si hi acudeixen en un altre moment el mateix dia, també els la fan.

Més fiabilitat que els tests d’anticossos

La parella que ha entrat en primer lloc ha sortit «molt contenta» al comprovar que donaven negatiu en la prova, després d’esperar uns 20 minuts allà mateix que la mostra acabada de prendre donés resultats. La fiabilitat és d’un 93%, molt superior a la dels tests d’anticossos utilitzats en anteriors cribratges, que s’han demostrat poc fiables. «El primer que hem fet ha sigut trucar a la nostra filla per explicar-li», han assenyalat amb un somriure de satisfacció a la sortida.

Notícies relacionades

Després d’ells, han sortit el Jesús i el Gabriel, pare i fill, que també han donat negatiu. El pare pateix un tipus d’artritis que l’obliga a portar un tractament que li baixa les defenses i per això sap que si s’infecta, acabarà a l’hospital  «tant sí com no». Jesús considera que les proves s’haurien d’haver fet abans i a tota la Comunitat de Madrid, tot i que considera que «mai no és tard quan arriba».

«Discriminats»

Una opinió semblant expressen la Josefa i el Bartolomé, una altra parella de persones grans que, tot i que han donat negatiu, consideren que «els haurien d’haver citat abans». Com molts altres al barri, se senten «discriminats» per haver de complir unes restriccions que no s’estan aplicant a altres barris amb el mateix índex de contagis, 1.000 casos per 100.000 habitants.