DESPRÉS DE LA REUNIÓ DEL GRUP COVID-19

Illa aconsegueix que Ayuso accepti confinar Madrid sense necessitat de prendre el control

Sanitat accepta fixar un criteri comú per a tot Espanya com proposava Madrid, però els indicadors pactats només els superen per ara les poblacions de la regió

El ministeri acordarà aquest dimecres l'actuació coordinada amb totes les autonomies, i la Comunitat es dona per satisfeta

GRAF2614. MADRID, 29/09/2020.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa (2d); el director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio, Fernando Simón (d); la ministra de Función Pública y Política Territorial, Carolina Darias (3d); el vicepresidente de la Comunidad de Madrid, Ignacio Aguado (2i), y el consejero de Sanidad de la Comunidad de Madrid, Enrique Ruiz Escudero (3i), entre otros, durante la reunión del Grupo COVID-19, este martes en la sede de la Comunidad de Madrid. EFE/ Rodrigo Jiménez POOL

GRAF2614. MADRID, 29/09/2020.- El ministro de Sanidad, Salvador Illa (2d); el director del Centro de Coordinación de Alertas y Emergencias Sanitarias del Ministerio, Fernando Simón (d); la ministra de Función Pública y Política Territorial, Carolina Darias (3d); el vicepresidente de la Comunidad de Madrid, Ignacio Aguado (2i), y el consejero de Sanidad de la Comunidad de Madrid, Enrique Ruiz Escudero (3i), entre otros, durante la reunión del Grupo COVID-19, este martes en la sede de la Comunidad de Madrid. EFE/ Rodrigo Jiménez POOL / Rodrigo Jiménez (EFE)

5
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Manuel Vilaseró
Manuel Vilaseró

Periodista

ver +

No serà necessària la intervenció del Govern central. El ministre de Sanitat, Salvador Illa, va aconseguir aquest dimarts que la Comunitat de Madrid accepti implantar restriccions més dures a la capital i altres importants poblacions —que suposaran, bàsicament, el seu confinament perimetral—, a canvi de fixar un criteri «homogeni» per a Espanya, com reclamava Isabel Díaz Ayuso. Tots els municipis de més de 100.000 habitants que superin determinats indicadors s’hauran de sotmetre a una sèrie de mesures que consisteixen sobretot en restriccions a la mobilitat. Passa, no obstant, que per ara només els superen 10 poblacions i totes 10 pertanyen a la Comunitat de la capital d’Espanya. Sembla un vestit fet a mida.

A l’acord s’ha arribat en l’última reunió del Grup Covid-19, l’òrgan de cooperació reforçada que van pactar fa una setmana Pedro Sánchez i Isabel Díaz Ayuso. Amb el pacte in extremis, les dues administracions eviten el xoc. El Govern s’havia estat plantejant seriosament intervenir la Comunitat de manera imminent si la reunió no es tancava amb acord.

El pacte està condicionat a l’aprovació del criteri homogeni com «una actuació coordinada en salut pública» —via reforçada amb el decret llei de nova normalitat— en el Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), l’òrgan que congrega al Govern i als consellers autonòmics del ram, citat per a aquest dimecres a la tarda. Illa entén que aquesta actuació coordinada serà acceptada pels consellers, perquè ja hi ha contactat i ha pogut provar la seva predisposició favorable. 

L’acord inclou també que per als municipis de menys de 100.000 habitants siguin les comunitats les que prenguin la decisió sobre les possibles restriccions atenent les normatives i els protocols vigents. 

Les mesures regiran per a les ciutats amb una incidència de 500 o més, una positivitat del 10% i 35% d’ocupació d’ucis

¿Quins són els indicadors? Quedaran afectats els municipis que superin el llindar d’incidència acumulada de 500 contagis per 100.000 habitants en els últims 14 dies, un índex de positivitat superior al 10% i una ocupació d’ucis superior al 35% en el conjunt de la comunitat autònoma.

L’única autonomia que supera aquest nivell de saturació de les ucis és Madrid, que té un 41,87%. La positivitat de les PCR és a Madrid del 20,1%, mentre que les següents 10 poblacions de més de 100.000 habitants superen la incidència de 500 casos: Madrid capital, Móstoles, Alcaldá de Henares, Fuenlabrada, Leganés, Getafe, Alcorcón, Torrejón de Ardoz, Parla i Alcobendas. En el conjunt de la regió, la incidència és de 784,71. És a dir, que la capital d’Espanya serà enterament confinada i subjecta a mesures severes, igual com la major part de la regió. 

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, i el director del CCAES, Fernando Simón, a la seva arribada a la reunió del Grup Covid-19, a la Reial Casa de Correus de la capital, aquest 29 de setembre. / EUROPA PRESS

En cas que el CISNS doni el vistiplau a aquesta directriu única, les comunitats l’hauran d’anar aprovant amb caràcter immediat perquè entri en vigor al més aviat possible. Les poblacions afectades hauran d’adoptar mesures de limitació de mobilitat i dels contactes socials, en la línia de les recomanacions efectuades pel Ministeri de Sanitat, que inclouen el tancament perimetral de la població, que podria sortir a treballar, estudiar o altres activitats imprescindibles. També s’implantaria la restricció d’aforaments i de contactes socials, la retallada d’horaris d’obertura i tancament i reforç de les capacitats sanitàries.

Evolució en el to

L’Executiu i Madrid, doncs, arriben a un punt de consens després de dies de friccions intenses. El Govern, de fet, havia advertit Ayuso que si no atenia les seves recomanacions per frenar la propagació del virus a la regió –confinar Madrid capital, retallar l’aforament de les terrasses al 50% i prohibir el consum en barra a tota la regió, i limitar la mobilitat a l’estrictament essencial– podria adoptar mesures molt més severes. Fins i tot la intervenció. Illa va fer servir el to més dur dissabte. La presa del control era a sobre la taula, tal com va avançar EL PERIÓDICO

Però diumenge les converses es van reprendre, estirant-se un fil de comunicació entre el ministeri i el vicepresident autonòmic, Ignacio Aguado (Ciutadans), el dirigent regional que més ha posat èmfasi que feia falta un alto el foc polític i arribar a un acord. Des d’aleshores, la pressió del Govern ha sigut alta, però en paral·lel l’amenaça d’intervenció s’anava refredant. És cert que des de la Moncloa, des del principi, s’anticipava que Ayuso acabaria reculant, tot i que costés encarrilar la seva postura. Però a Sanitat li ha fet falta empènyer. 

Illa adverteix que s’hauria d’actuar amb incidències més baixes i la Comunitat es creï «enfortida»

Notícies relacionades

Illa es va congratular d’haver-se trobat en la cita d’aquest dimarts d’un «ambient propici» entre els consellers per estendre les mesures a la resta d’autonomies. És una «bona notícia per a tothom», tot i que va advertir que hauria calgut actuar «molt abans» i amb incidències de contagis «molt més baixes». Era la seva manera de reprendre Madrid per la seva resistència. La Comunitat, mentrestant, es va donar per satisfeta. Creu que la reunió va servir «per enfortir la seva postura, cosa que unit a les mesures que ha aprovat i aplicat en les últimes setmanes facilitarà l’objectiu comú de doblegar la corba del Covid-19 a la regió». Es felicita que «gràcies al diàleg i la col·laboració mútua, pugui ben aviat tancar-se un acord en benefici de tots els ciutadans madrilenys»

 Sanitat aconsegueix que les seves orientacions siguin ateses i de manera urgent, mentre que Ayuso aconsegueix que hi hagi criteris compartits per a tot Espanya. La presidenta madrilenya es queixava que Madrid era discriminada pel Govern, ja que Navarra també registra una incidència acumulada superior a 500 casos per 100.000 habitants en els últims dies i, no obstant, no era pressionada per adoptar més mesures. Qui guanya la pugna és l’Executiu, perquè és «un vestit a mida» per a Madrid, ja que pocs municipis compleixen les mateixes condicions. La llista completa de localitats afectades per les noves limitacions es coneixerà aquest dimecres.