sorpresa al litoral

Massiu encallament de calderons a Astúries

Uns 10 cetacis agonitzen mentre que set ja han mort atrapats a la costa malgrat la lluita veïnal per ajudar-los

Van ser uns nens que passejaven per la zona amb bicicleta els que van donar la veu d'alarma

calderones / periodico

2
Es llegeix en minuts
Paula Fernández

Uns 17 calderons es van encallar ahir als voltants de la platja d’El Tranqueru, a la cala que hi ha després de creuar el túnel que separa aquest sorral de Carranques, a la costa de Carreño, Astúries. Van ser uns nens que passejaven per la zona amb bicicleta que van donar la veu d’alarma cap a dos quarts de set de la tarda.

El grup va albirar des del camí costaner els animals encallats a la sorra. Els veïns que passejaven per allà no s’ho van pensar dues vegades i van descendir fins al lloc, de difícil accés, per intentar salvar-los. Luis Laria, president de la Coordinadora per a l’Estudi de les Espècies Marines (Cepesma), va mostrar sorpresa pel que havia passat i considera l’encallament a El Tranqueru una cosa inusual.

«D’encallaments massius com aquest no n’hi ha hagut cap en els últims 30 anys, és molt estrany. Són calderons tropicals. Poden ser d’un grup que es va veure aquests dies per la zona i que és habitual que arribin fins al golf de Biscaia. D’aquest tipus de calderons es van donar dos encallaments a Galícia, però de massius, cap. A Astúries, els desconeixem. Possiblement van arribar aquí per descoordinació. És una etapa de l’any en què solen visitar el Cantàbric de manera erràtica o per pautes alimentàries. S’està notant la seva presència més en els últims anys, malgrat que són comuns a les Canàries», va explicar Laria.

La lluita a la costa de Carreño per salvar els animals va ser gran i, per moments, va desesperar els voluntaris que s’hi van aplegar. «Vam aconseguir posar-ne uns quants a l’aigua, però es van tornar a encallar més a l’esquerra», va explicar un dels rescatadors.

Els esforços per intentar mantenir fora de perill els animals no van cessar, fins i tot al capvespre. Amb prou feines es disposava de mitjans per poder veure-hi a l’arenal. Les llanternes dels mòbils d’alguns van fer de petits fars per poder continuar la tasca.

Notícies relacionades

No obstant, aquest dimarts al matí es va confirmar la mort d’alguns. «Sabem amb certesa que set són morts, perquè ho vam poder certificar cap a les cinc del matí. Amb la plenamar i la baixamar els seus cadàvers han sigut dispersats i a la zona on se’ls intentava ajudar ahir el que queden són dos cadàvers, però segur que n’hi ha més. El nostre càlcul és que podrien haver mort uns deu perquè només es veuen en moviment set més», explica Luis Laria, que, com tots els voluntaris del Cepesma, estan pendents del que passa a la zona, però no tenen cap encàrrec de l’administració asturiana per actuar, ja que aquesta és responsabilitat dels especialistes del Principat. 

Molts veïns van comentar que dies enrere es van veure calderons per la zona i que potser s’hagin encallat a El Tranqueru perquè estan desorientats. Una altra hipòtesi és que poguessin estar ferits, per això quan els veïns els intentaven treure a la superfície amb prou feines van oposar resistència i es van deixar portar per la marea de nou a la vora.

Temes:

Astúries