MÉS DURESA

Andalusia també redueix les reunions familiars a sis persones

L'Executiu andalús justifica la mesura en el fet que el 80% dels nous casos provenen de la llar

La Junta confina a més un poble de Sevilla i anuncia cribratges massius en localitats amb més de 500 casos per 100.000 habitants

zentauroepp53240224 moreno bonilla200426184024

zentauroepp53240224 moreno bonilla200426184024

3
Es llegeix en minuts
Julia Camacho

El Govern andalús restringirà a sis persones les reunions familiars i socials a fi de frenar la segona onada del coronavirus a la comunitat, segons ha anunciat aquest dimarts el portaveu de la Junta d’Andalusia. La decisió es pren al constatar que el 80% dels nous casos registrats, segons les enquestes epidemiològiques, provenen precisament de l’àmbit familiar i social. Així mateix, la Junta confina formalment el municipi sevillà de Casariche, on amb 307 contagis confirmats la taxa d’incidència se situa ja en 4.545 casos per cada 100.000 habitants.

Fins al moment, les reunions socials o familiars podien congregar fins a un màxim de 10 assistents sempre que no fossin convivents en un mateix nucli. Però el nombre de casos positius s’ha disparat en les últimes setmanes, cosa que ha portat el president autonòmic, Juanma Moreno Bonilla, a reconèixer que «la situació està empitjorant». I això malgrat que fa uns dies es mostrava optimista i concedia que «si la vacuna és eficient, podem estar veient la llum al final del túnel». Però les dades s’entossudeixen a aigualir aquest optimisme. Andalusia arriba aquest dimarts a les 25 morts per Covid-19 en només una jornada, mentre que es comptabilitzen 1.236 positius en 24 hores, gairebé 400 més que el dia anterior.

El detall d’aquestes restriccions a les reunions familiars es coneixerà en els pròxims dies, quan es publiqui una nova ordre que reguli la mesura. El conseller andalús de Salut i Famílies, Jesús Aguirre, va concedir que es tracta d’una restricció «difícil de cancel·lar», però va insistir en la necessitat de posar fre als contagis en l’àmbit més pròxim. És més, dilluns en un acte a Sevilla va insinuar fins i tot la possibilitat d’utilitzar la mascareta a l’interior de les vivendes. «Si aconseguíssim transmetre les tres ‘m’, mascareta, mans i metres, en l’àmbit familiar, baixaria de forma molt important la transmissió del coronavirus», va assegurar.

Sense canvis en aforament de bars o casaments

La limitació de les reunions, que de moment són només recomanacions, no s’apliquen a l’hostaleria ni a les celebracions de casaments o comunions, que continuen mantenint el límit de 10 persones als bars i 150 en els esdeveniments socials. En aquests àmbits, sosté el conseller, ja existeixen prou controls. En qualsevol cas, no es descarta que en pròxims dies les restriccions s’ampliïn també als establiments i locals públics «si així ho demana la situació epidemiològica».

Al costat de les mesures d’àmbit familiar, Andalusia mira de contenir el virus a les localitats on els contagis són descontrolats. El més afectat és Casariche (Sevilla), on la Junta, després d’analitzar les solucions amb un consell d’experts, restringirà les entrades i sortides durant els pròxims 14 dies. Només es podrà sortir per a assistència mèdica, a centres educatius, gestions bancàries o oficials o per força major, segons van detallar a l’Executiu. Aquest confinament se suma a la resta de mesures que pugui adoptar el mateix consistori, com la reducció d’aforaments o l’horari dels establiments.

Notícies relacionades

Així mateix, la Conselleria de Salut farà un cribratge massiu de tests ràpids d’antígens en onze municipis més on la taxa d’incidència se situa també per sobre dels 500 casos per cada 100.000 habitants en els últims 14 dies.

Després d’avançar aquestes mesures, el portaveu de l’Executiu regional, Elías Bendodo, es va referir també a la baralla que mantenen les comunitats governades pel PP i el Govern central. Com ja va fer diumenge el president, Moreno Bonilla, el seu portaveu va reclamar també públicament al Govern central que apliqui un criteri únic per aplicar mesures preventives especials contra l’avanç de la pandèmia per a tot Espanya. «Si hi ha guerra de governs, guanya el virus», va ressaltar.