Segons un estudi

La mortalitat per Covid està associada a la falta de ferro, zinc i vitamines D, C i B12

Espanya, Itàlia, Bèlgica, el Regne Unit i França són els països europeus amb menor consum d'aquests micronutrients

GRAFCAT4663. BADALONA (BARCELONA), 08/04/2020.- Un paciente con Covid-19 es atendido en la unidad de cuidados intensivos montada temporalmente para atender a los enfermos de coronavirus en el hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), este miércoles, vigesimoquinto día del estado de alerta decretado por el Gobierno. EFE/Enric Fontcuberta

GRAFCAT4663. BADALONA (BARCELONA), 08/04/2020.- Un paciente con Covid-19 es atendido en la unidad de cuidados intensivos montada temporalmente para atender a los enfermos de coronavirus en el hospital Germans Trias i Pujol de Badalona (Barcelona), este miércoles, vigesimoquinto día del estado de alerta decretado por el Gobierno. EFE/Enric Fontcuberta / Enric Fontcuberta (EFE)

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

Investigadors de la Universitat de les Illes Balears (UIB) han publicat un estudi segons el qual la ingesta insuficient de ferro i zinc i de les vitamines D, C i B12 podria incidir en una mortalitat més elevada per Covid-19.

L’equip de Nutrigenòmica i Obesitat de l’UIB, dirigit pel professor Andreu Palou, exposa a la revista internacional ‘Nutrients’ que els països europeus amb menor consum d’aquests micronutrients, com Espanya, Itàlia, Bèlgica, el Regne Unit i França, són els que van tenir més mortalitat durant la primera onada de la pandèmia, informa Efe.

L’anàlisi de l’equip balear, integrat al Centre d’Investigació Biomèdica en Xarxa sobre Fisiopatologia de l’Obesitat i Nutrició (Ciberobn), s’ha centrat en la correlació entre els efectes de la Covid-19 en les poblacions europees i els graus de consum dels principals nutrients essencials per al correcte funcionament del sistema immune: les vitamines D, A, C, B6, B9 i B12 i els minerals ferro, zinc, coure i seleni.

«La importància de la nutrició en el funcionament saludable de la nostra resposta immune és àmpliament reconeguda per la comunitat científica, però, més específicament, els autors (Sebastià Galmés, Francisca Serra i Andreu Palou) han pretès identificar quins nutrients concrets poden ser més importants davant l’amenaça específica de la Covid-19», explica l’equip de la universitat de les Balears en un comunicat.

Es va analitzar el nivell d’ingesta dels 10 nutrients assenyalats amb els indicadors epidemiològics de la infecció per SARS-CoV-2 a 10 països europeus i els resultats suggereixen que «la ingesta subòptima de les vitamines D, C i B12, i els minerals ferro i zinc s’associa a una incidència més gran o mortalitat».

Notícies relacionades

L’estudi comparatiu posa en relleu també la importància per a la resposta a la Covid-19 de factors genètics associats a l’assimilació i gestió dels 10 micronutrients clau per al sistema immunològic.

«Les conclusions de l’estudi es refereixen al conjunt de les poblacions en cadascun dels països estudiats i al conjunt europeu, i poden servir d’orientació, però no es poden extrapolar directament a cada persona individual», adverteixen els investigadors.