Canvi brusc de temps

Catalunya i 12 comunitats més, en alerta per forts vents

La baixada de temperatures serà bastant més accentuada aquest divendres a la tarda

undefined55109580 un cotxe  amb neu al sostre  circulant per la c 28  al port 200925230746

undefined55109580 un cotxe amb neu al sostre circulant per la c 28 al port 200925230746 / Marta Lluvich

3
Es llegeix en minuts
El Periódico

Els forts vents que aquest divendres fuetegen Catalunya, amb ràfegues de més de 100 quilòmetres per hora en algunes zones, han causat gairebé 150 incidències, especialment a la província de Tarragona.

Segons ha informat Protecció Civil de la Generalitat, que des d’aquest dijous manté activada la fase d’alerta del pla d’emergències, els forts vents –de més de 70 quilòmetres per hora– afectaran gairebé tot Catalunya, amb l’excepció de Girona, al llarg de tot el dia i demà es concentraran al Pirineu.

D’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, el vent ha arribat a ràfegues de 114,5 quilòmetres per hora a Portbou (Girona), de 95 quilòmetres per hora al Perelló (Tarragona), de 94,7 a Montsec d’Ares (Lleida), 61,6 a Barcelona o 77,4 a Castellnou de Seana (Lleida).

Això ha motivat que, fins a les 13.00 hores, el telèfon d’emergències 112 hagi rebut 210 trucades per incidències relacionades amb el fort vent, especialment a les comarques del Baix Llobregat, el Barcelonès i el Tarragonès.

Incendi a Tarragona

El vendaval ha mobilitzat els Bombers de la Generalitat en 115 incidències, la majoria a la província de Tarragona, a la capital de la qual s’ha desencadenat un incendi al recinte portuari al cremar uns munts de biomassa per una combustió espontània atiada pel vent.

A més, els Bombers de Barcelona han atès una trentena d’incidents, majoritàriament per caigudes d’arbres i per assegurar mobiliari urbà.

L’incident més greu l’ha patit una dona que aquest matí ha resultat ferida per la caiguda d’un arbre a causa del fort vent a la plaça de l’Escorxador de Lleida.

En concret, s’han atès 42 emergències a Tarragona, 23 a la regió metropolitana sud, 18 a la nord, 20 a Lleida, sis al centre de Catalunya i 4 a les Terres de l’Ebre.

Aquest episodi de fort vent està associat a un important descens de les temperatures, que anirà acompanyat de nevades, per la qual cosa Protecció Civil recomana extremar la precaució, especialment en les excursions a zones de muntanya, on les condicions meteorològiques poden canviar de forma sobtada. Portbou ha registrat la mínima més baixa en un setembre en 22 anys. 

Aquest divendres el Pirineu català s’ha despertat nevat per sobre dels 1.800 metres, mentre que la localitat gironina de Portbou ha registrat una mínima de 10 graus, la més baixa en un mes de setembre en 22 anys de dades, i supera els 10,3 que es va mesurar el 27 de setembre de l’any 2007.

Segons el Meteocat, les temperatures han caigut aquesta matinada per sota dels zero graus centígrads a partir de 1.800 metres d’altura al Pirineu, on ha caigut una nevada que ha emblanquinat tots els cims.

Altres comunitats

A les illes Balears hi ha alerta taronja (risc important) per vent del nord-oest amb ratxes màximes de 100 quilòmetres a Menorca i Mallorca i puntualment entre 120 i 140 quilòmetres a cims de la serra de Tramuntana i als caps; l’Aemet alerta que el màxim d’intensitat del vent s’espera a partir de la tarda, probablement entre les 17.00 i les 24 hores.

A Mallorca, Formentera i Eivissa també hi ha alerta taronja per fenòmens costaners adversos amb vent del nord-oest força 8, ocasionalment, i onades entre els 3 i 5 metres; les condicions més adverses també s’esperen a partir de la tarda.

Al nord peninsular, les comunitats de Cantàbria i País Basc tenen avís taronja per mala mar amb vents de l’oest força 8 i onades que aniran pujant temporalment fins a arribar als 7 metres, i nivell groc per ratxes de vent de 90 quilòmetres per hora i per pluges que deixaran 40 litres en 12 hores.

Risc meteorològic

Astúries ha activat l’avís taronja a tota la franja del litoral per vent de l’oest força 8 i onades que arribaran a entre 5 i 6 metres d’altura.

Notícies relacionades

Les comunitats d’Andalusia, Aragó, Comunitat de Madrid, Castella i Lleó, Galícia, Comunitat Foral de Navarra, País Valencià i La Rioja mantenen l’alerta groga per pluges, onatge o forts vents.

L’Aemet avisa que amb l’alerta taronja hi ha risc meteorològic important, amb cert grau de perill per a les activitats usuals, i amb la groga no hi ha risc meteorològic per a la població en general, tot i que sí per a alguna activitat concreta.