curs 2020-21

Protocol davant la Covid i mesures sanitàries a les escoles de Catalunya

Guia per saber quan han de fer quarantena alumnes i familiars

Protocol davant la Covid i mesures sanitàries a les escoles de Catalunya

JOAN REVILLAS

Es llegeix en minuts

El Periódico

Un milió i mig d’alumnes de Catalunya han iniciat un curs escolar marcat per la incertesa per la pandèmia del coronavirus i amb canvis substancials en el funcionament de les escoles [consulta el calendari escolar de Catalunya del curs 2020-21]. Aquestes són algunes de les mesures per afrontar la tornada a l’escola.

¿Com serà l’entrada i la sortida?

Cada escola ha informat les famílies sobre el quan i l’on, i fins i tot el com, però en general, la idea és establir horaris escalonats d’arribada i sortida, de manera que s’evitin aglomeracions i es pugui mantenir, en la mesura que sigui possible, una certa distància de seguretat.

Cal veure el nivell de compliment, però la idea és que, per classes, s’accedeixi a l’escola amb entre 5 i 10 minuts de diferència, per totes les portes del centre i repartint els alumnes a través d’itineraris marcats que s’hauran de convertir, amb el temps, en un hàbit per als ells.

¿Com es distribueixen els alumnes?

Cada centre farà el que pugui amb els mitjans de què disposa. El que sí que està establert per Educació és que els alumnes es reparteixin en grups educatius estables, els coneguts com a grups bombolla.

¿Les mascaretes són obligatòries?

Tots els alumnes de Catalunya a partir de 6 anys hauran de portar mascareta des del 14 de setembre, primer dia de classe, i durant les dues primeres setmanes de curs, quan aquesta obligatorietat passarà a determinar-se en funció del territori i de l’evolució de la pandèmia.

¿Com sortiran els escolars al pati?

El que està establert és que en els grups bombolla, quan surtin al pati, es podrà evitar la mascareta. Algunes escoles han limitat el terreny de manera que aquestes classes puguin jugar de manera estanca. En el cas, altament probable, que es barregin amb altres alumnes, els monitors del pati s’hauran d’assegurar que portin la mascareta en tot moment.  

¿Què passa si hi ha un cas sospitós?

Les famílies han de comprovar que els seus fills no tinguin una temperatura superior a 37,5º o símptomes de coronavirus abans d’enviar-los a l’escola, i també s’han d’assegurar que compleixin la quarantena.

El primer pas davant un cas sospitós és anar al CAP de referència, que valorarà si es procedeix o no a fer una PCR. Els resultats s’hauran de comunicar en un termini de 24 hores, durant el qual el sospitós ja s’haurà de mantenir en quarantena.

¿Quins són els símptomes?

Per acudir al CAP a demanar la prova PCR (en el cas de ser possible es faran a les escoles) s’ha de tenir algun d’aquests símptomes: febre, tos, dificultat per respirar, dolor de coll, congestió nasal, mal d’estómac, vòmits i/o diarrees, mal de cap, malestar o dolor muscular.

¿Quan se sap el resultat del PCR?

La gran majoria de proves s’han informat en 24 hores.

¿Què faig mentre espero el resultat?

Durant aquest temps el nen ha de quedar-se a casa i no anar a classe. Si té germans en edat escolar, aquests també s’hauran de quedar a casa. Els pares, tret que traballin en centres educatius, podran anar a treballar. 

¿I si hi ha un positiu confirmat?

Si arran de les proves es confirma un positiu de coronavirus, es confinaran a casa (durant dues setmanes) els nens que pertanyin al nucli del qual formi part, salvant de la quarantena la resta de l’escola. En aquest cas, tots els alumnes d’aquest grup seran sotmesos a proves PCR i s’ordenarà que es posin en quarantena tot i que el resultat sigui negatiu.

No està clar en quin punt es tancarà el col·le –cada escola tindrà un centre hospitalari de referència–, és a dir, quants infectats i quants grups seran necessaris per enviar a tots els nens a casa. La decisió es prendrà conjuntament entre les direccions de les escoles i els responsables de Salut i Educació. Però sembla que si hi ha dos o més positius en diferents grups estables i en diferents espais, es plantejarà el tancament del centre educatiu durant 14 dies.

¿Què ha de fer la família d’un positiu?

Totes les persones que convisquin amb un positiu han de fer quarantena. 

¿Si el meu fill dona negatiu però és contacte d’un positiu?

Si en el grup bombolla hi ha un positiu però el seu fill dona negatiu en el PCR, el nen haurà de fer quarantena (14 dies) al ser contacte estret. Els que convisquin amb el negatiu no han de fer quarantena. Una altra cosa és si la família, depenent de l’edat del nen, pot mantenir la seva rutina habitual amb un estudiant permanentment a casa.

¿Qui és contacte estret?

Els que formin un mateix grup bombolla, incloent-hi alumnes, professors... També ho són els que hagin compartit espai –sempre que sigui en les 48 hores abans de l’inici dels símptomes del positiu– al menjador a menys de dos metres sense mascareta, els asseguts a dos seients de distància en el transport escolar i els que comparteixin activitats extraescolars.

Et pot interesar

¿Si el meu fill té un certificat que diu que ja ha passat la Covid-19?

Si un nen té un certificat que digui que ha passat la Covid-19 no ha de fer quarantena, ja que es considera que no poden reinfectar-se.