CONFLICTE LABORAL

Els MIR comencen tres dies de vaga a Catalunya

Els metges residents preparen una parada el 21, 22 i 23 de setembre amb el recolzament del Sindicat de Metges

Després del fracàs de l'última reunió amb Salut i amb les patronals sanitàries, més de 3.500 metges interns estan cridats a la protesta

zentauroepp54262916 soc mir200920163026

zentauroepp54262916 soc mir200920163026 / A Miguel Lorenzo

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Metges Interns Residents (MIR) de Catalunya han convocat, des d’aquest dilluns fins dimecres, una vaga del col·lectiu que esperen que sigui «massiva». Els MIR són estudiants ja graduats en la carrera de Medicina que exerceixen d’interns durant tres anys per formar-se en una especialitat. A Catalunya, hi ha 3.500 metges que ostenten aquesta condició. 

El portaveu dels MIR catalans, Alex Mayer, ha declarat a Europa Press que reclamen canvis per poder formar-se en la seva especialitat dins del seu horari de treball i millores retributives en el sou base i les hores de guàrdia. «Hem tingut negociacions seriosament després de la convocatòria de vaga, a base de reivindicacions, per la qual cosa esperem que les concentracions sí que siguin efectives per aconseguir allò que reclamem», ha afegit. Divendres hi va haver una reunió amb el Govern i les patronals per intentar un acord i desconvocar la vaga, però, després de la trobada, els MIR han mantingut la convocatòria: «Ens donen la raó en totes les nostres reclamacions, però a l’hora de la veritat concreten molt poc», ha criticat.

«Les patronals i l’ICS han reconegut obertament que tenim raó», i ha assegurat que han rebut missatges de recolzament de la resta de branques de professionals sanitaris.

Serveis mínims

Mayer ha lamentat que, de cara a la vaga, se’ls exigeixen uns serveis mínims que, segons el seu parer, no es corresponen amb els que hauria de fer un MIR: «Ens posen mínims com si fóssim adjunts, però som personal en formació».

D’aquesta manera, preveu que l’atenció al pacient «probablement no es veurà afectada», a diferència dels metges adjunts dels centres sanitaris catalans, que considera que sí que notaran un increment en el volum de treball.

Els metges han resumit les seves reclamacions en tres blocs: formació, condicions laborals i millores retributives, i han destacat que moltes d’aquestes ja estan «contemplades per la llei».

Els MIR reclamen que el 15% de la jornada ordinària es destini a formació de la seva especialitat, perquè actualment «no tenen hores per a això», així com disposar de 10 dies a l’any per participar en actes formatius.

Pel que fa a les condicions laborals, demanen que les jornades siguin de 35 hores setmanals i es compleixin les 12 hores de descans ininterromput després de les guàrdies, així com les 36 de descans setmanal.

Notícies relacionades

També exigeixen un increment en el sou base –d’uns 16.000 euros bruts a l’any– per «deixar de ser mileuristes», i també en el pagament de les hores de guàrdia.

Mayer ha dit que des de 2010 els MIR catalans compleixen funcions «essencials» en el sistema sanitari català quan encara s’haurien d’estar formant.