salut pública

Alacant detecta famílies que porten els seus fills a l'escola malgrat saber que són positius en Covid-19

El director del departament considera que l'inici del curs no està anant bé, amb 12 aules en quarantena a la comarca de l'Alacantí, i demana als pares que no trenquin els protocols al sortir de classe

zentauroepp54048840 lleida200709124552

zentauroepp54048840 lleida200709124552 / JORDI V POU

3
Es llegeix en minuts
Pino Alberola

Irresponsabilitat amb majúscules. Salut Pública d’Alacant ha detectat ja els primers casos a la província de famílies que han enviat el seu fill a l’escola, malgrat tenir una PCR positiva. Així ho va confirmar ahir el director de Salut Pública d’Alacant, Eduardo Alonso. Davant aquests casos, Alonso assenyala que el procediment per sancionar els pares per aquest tipus d’actituds és molt complex. «Si a tots els incomplidors els perseguíssim judicialment, seria una bogeria». El sistema judicial, afegeix Alonso, «és garantista, no podem basar-nos en sospites. S’han d’acumular evidències, s’hauria de recollir les versions de totes les parts, no és una cosa tan senzilla de fer com multar el que va sense mascareta».

Saltar-se la quarantena tenint una prova PCR positiva està recollit com una infracció greu en un decret llei del Consell, aprovat el mes de juliol passat, i que estableix el règim sancionador específic contra l’incompliment de les mesures de prevenció davant la Covid. Les sancions poden oscil·lar, en aquests casos, dels 601 euros als 30.000.

Alonso també assenyala que s’han detectat casos de pares que estan portant els seus fills malalts a l’escola. «Les escoles han d’establir filtres per detectar situacions anòmales i que se’ns comuniqui a Salut Publica perquè puguem intervenir», afirma el responsable de la Conselleria de Sanitat. Amb tot, Alonso qualifica aquestes situacions d’«extremades i pintoresques» i afirma que de moment són casos aïllats. El director de Salut Pública d’Alacant va fer aquestes declaracions després de la reunió que van mantenir personal dels centres de salut del departament de l’Hospital General d’Alacant i Salut Pública amb els responsables Covid de cada centre educatiu d’aquest departament. Respecte a com estan transcorrent aquests primers dies d’escola, Alonso va ser taxatiu a l’assenyalar que les coses no estan anant bé.

«De la mateixa manera a la Comunitat hi ha un increment progressiu dels casos, això es reflecteix en l’àmbit escolar». En aquestes gairebé dues setmanes de curs, ja hi ha dotze nuclis de convivència estable en aïllament a la comarca de l’Alacantí. «No és ni molt ni poc, sinó un senyal que el problema és creixent», va afegir. Això, sí, Alonso va fer una crida a la responsabilitat dels pares perquè extremin les mesures de protecció davant el virus quan estan fora de les aules. «Per molt rigorosos que siguem en els centres educatius, si la part de responsabilitat que correspon a les famílies falla i permeten que les criatures o ells s’ajuntin fent grupets a la sortida o l’entrada, estem espatllant l’efecte protector que ha de ser molt acurat dins de l’àmbit escolar».

Notícies relacionades

Davant l’arribada de la grip o la bronquiolitis, afirma que l’important és que no s’escapi cap cas, que qualsevol quadro clínic desperti les alarmes necessàries, es conclogui amb proves i es facin els aïllaments si procedeixen. Per a això, el responsable de Salut Pública assegura que es compta amb «prou rastrejadors» i que el paper dels professors és essencial «per establir els contactes».

XX

Els dubtes dels professors: «Si un nen tus molt, ¿què faig?»

Entorn de 120 professors, referents Covid en els seus centres educatius, es van donar cita ahir al matí a la sala d’actes de l’Hospital General d’Alacant, dividits en dos torns, per resoldre dubtes sobre els protocols d’actuació que regeixen als centres escolars. A la trobada van assistir també els responsables dels centres de salut. Segons va explicar Eduardo Alonso i alguns dels professors consultats, els principals dubtes giren entorn de què fer quan s’incompleix un protocol per part dels pares, com actuar quan un nen presenta símptomes o què passa amb les quarantenes.

Nous casos a escoles i instituts de 8 localitats

Col·legis i instituts de vuit localitats de la província d’Alacant van registrar ahir algun cas positiu de coronavirus. En concret, aquests casos es van donar a Alacant, Xixona, Redovà, Pilar de la Foradada, Callosa de Segura, Benidorm, la Nucia i l’Alfàs del Pi.