GIR EN UNA INVESTIGACIÓ

Condemnada una forense de Saragossa que va ocultar un cor en un suposat crim

Un jutjat saragossà la suspèn d'ocupació durant un any

Quan es va descobrir l'òrgan, es va analitzar i es va descartar l'homicidi

1435827 1

1435827 1

2
Es llegeix en minuts
L. M. G.

El Jutjat Penal número 1 de Saragossa ha condemnat una forense de l’Institut de Medicina Legal d’Aragó (IMLA) per ocultar el cor d’un cadàver durant la investigació d’un crim en el qual un veí de Calatayud va arribar a estar imputat mig any el 2016. La magistrada considera que aquesta facultativa, Teresa Roca, va incórrer en un delicte contra l’Administració de Justícia i li imposa la suspensió d’ocupació durant un any i el pagament d’una multa de 1.800 euros. La sentència no és ferma i pot ser recorreguda davant l’Audiència Provincial.

La signant de la sentència, la jutge Beatriz Balfagón, relata que aquesta especialista va realitzar una autòpsia sobre un cadàver a instàncies del Jutjat d’Instrucció número 2 de Calatayud per un delicte d’homicidi  en el qual Jesús L. M. havia sigut detingut. Al seu informe, la condemnada va recollir com a conclusions «que es tractava d’una mort entre causes naturals i de violència» i que la «causa fonamental va ser un traumatisme cranial que va provocar una hemorràgia a la qual estava predisposada la víctima per iatrogènia (alteració, especialment negativa, de l’estat del pacient produïda pel metge)».

Omissió

En aquest informe, segons els fets provats, «va ometre que el cor havia sigut retirat i introduït en formol per al seu estudi histopatològic posterior». No obstant, afegeix que l’acusada «no va arribar a emplenar el formulari exigit per a la remissió a l’Institut de Toxicologia, per la qual cosa es va quedar al despatx d’emmagatzemament de mostres de l’IMLA».

Setze dies després, la jutge que investigava el presumpte crim, durant una discussió per una baralla entre nens, va demanar a la forense que emetés un informe d’autòpsia explicatiu. Ho va fer i hi va assenyalar que «no s’havien pres mostres del cadàver», tot i que la jutge destaca que va contestar això «malgrat ser conscient que el cor havia sigut retirat i conservat per a la seva anàlisi». Va afegir fins i tot que «les característiques de l’hemorràgia i els antecedents i medicació de la víctima els feia innecessaris». L’informe tornava a concloure que la mort es devia a causes entre naturals i de violència.

Notícies relacionades

El cas va fer un gir quan l’instructor de l’atestat, un membre de la Policia Nacional, va assegurar que va ser present en l’autòpsia i que s’havia extret i guardat el cor. Immediatament, la instructora de Calatayud va manar buscar-lo, es va trobar i es va enviar a Barcelona per a l’estudi. El laboratori va revelar que els resultats podien justificar una mort sobtada cardíaca d’origen coronari. Amb aquest resultat, dos forenses de l’IMLA van realitzar un nou informe en el qual es va concloure la inexistència de l’hematoma subdural i d’un traumatisme cranial. Per tant, afirmaven que va ser una mort natural per xoc cardiogènic secundari a miocardiopatia isquèmica dilatada.

Reclamació

L’advocat de qui va ser detingut i imputat per un delicte castigat amb una pena de fins a 20 anys de presó, José Cabrejas, té interposada una reclamació a l’Estat de 100.000 euros per danys i perjudicis.

Temes:

Saragossa