CRISI CLIMÀTICA

Les escoles de Barcelona obren el curs amb nivells rècord de contaminació

Fa tres dies que el 95% de les escoles superen, en horari escolar, el barem recomanat de diòxid de nitrogen

egf 0672

egf 0672 / EVA GUILLAMET FOTOGRAFIA 6397056

1
Es llegeix en minuts
El Periódico

El 14 de setembre passat, les escoles de Barcelona van inaugurar aquest anòmal curs escolar (ja que és el primer que es desenvolupa en plena pandèmia de coronavirus) amb uns nivells rècord de contaminació atmosfèrica. Segons la plataforma Contaminació a Barcelona #RecuperemLaCiutat, que treballa amb dades de la Conselleria de Territori i Sostenibilitat, aquest dilluns el 98% dels centres escolars van superar, en horari escolar, els nivells recomanats per a la mitjana anual de diòxid de nitrogen (NO2que és de 40 micrograms per metre cúbic, segons la directiva 2008/50/CE.

A més, segons les dades dels últims tres dies, 721 de les 755 escoles (el 95%) continuen superant, en horari escolar, els nivells de contaminació recomanats per la mitjana anual. Aquest dimecres, a les sis de la tarda, la mitjana de NO2 a les escoles de tot Barcelona era de 32,59 micrograms per metre cúbic. Com recorda Contaminació a Barcelona, no existeix una legislació específica que reguli la qualitat de l’aire a les escoles. 

Notícies relacionades

Segons el mapa de Contaminació a Barcelona, les escoles amb els nivells més alts de contaminació es troben, majoritàriament, al districte de l’Eixample. De fet, la més afectada és l’escola d’infantil Rosetó, al carrer de Mallorca. La segueixen l’escola Pia Balmes (a Sant Gervasi), l’escola infantil Ninets (Eixample), Xiulet (Eixample) i Immaculada Concepció (Eixample). Les que respiren un aire més net es troben, sobretot, a Sarrià-Sant Gervasi (a excepció de Pia Balmes) i Horta Guinardó.

«Els nens són un dels col·lectius més vulnerables a la contaminació atmosfèrica. L’evidència científica dels últims anys ens assenyala que una exposició continuada a la contaminació produeix, a més de problemes respiratoris i cardiovasculars, un retard en el desenvolupament cognitiu i neuronal», recorda la plataforma Eixample Respira.