la lluita contra la Covid-19

Illa encara confia que la vacuna del coronavirus arribi al desembre malgrat el revés en els assajos

El ministre de Sanitat nega que hi hagi un col·lapse en la realització de proves PCR

zentauroepp54102251 salvador illa200713184720

zentauroepp54102251 salvador illa200713184720 / DAVID CASTRO

2
Es llegeix en minuts
Efe

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, encara confia que la vacuna contra el coronavirus pugui arribar al desembre malgrat el revés dels assajos d’Astrazeneca i ha negat aquest divendres que hi hagi un col·lapse en la realització de proves PCR a Espanya. 

En una entrevista a TVE, Illa s’ha referit a les declaracions en què el president dels Estats Units, Donald Trump, indicava que Espanya «ho està passant malament» per la Covid-19 i que al seu país li ha anat «molt millor que a la Unió Europea». «Ningú està en posició de donar lliçons sobre aquest assumpte, amb tot el respecte a la nació americana. [...] Simplement donaré una dada, la letalitat a Espanya des del final de l’estat d’alarma és de les més baixes d’Europa», ha asseverat.

 

El titular de Sanitat ha afirmat que si els processos de validació de la vacuna d’Astrazeneca són correctes, a partir del desembre Espanya estaria en disposició d’adquirir dosis. A més, ha indicat que la Unió Europea ha acordat tenir un catàleg de set vacunes diferents perquè «ningú pot garantir que una en concret funcioni». L’important, ha repetit, és que aquestes vacunes siguin segures i eficaces. «A veure com evolucionen les coses. A finals d’aquest any o a principis de l’any que ve, si les coses van bé, podrem tenir-la a Europa», ha precisat. 

Illa també ha negat que hi hagi un col·lapse en la realització de proves diagnòstiques PCR, si bé ha reconegut que l’atenció primària està fent un «esforç important» i que s’ha produït un «increment molt important» que arriba gairebé fins a les 100.000 alguns dies, davant les 40.000 de fa un mes.  Quant a la situació epidemiològica a la Comunitat de Madrid, Illa ha insistit que les mesures adoptades pel govern d’Isabel Díaz Ayuso són suficients i correctes. 

Notícies relacionades

Sobre la possibilitat que es produeixi un confinament parcial de determinades zones madrilenyes, ha dit que s’haurà d’anar veient i que en tot cas correspon a les comunitats autònomes adoptar aquesta decisió: «Si és necessari anar més enllà en alguna zona concreta, caldrà fer-ho», ha destacat. 

Finalment, en relació amb la convocatòria de vaga dels sanitaris a Madrid, Illa és conscient de l’esforç que està fent l’atenció primària i ha defensat que els polítics tinguin «molt presents» aquests professionals: «Jo entenc que ells posin a sobre de la taula les seves condicions laborals».